Stäng meddelande

Provtagning av dricksvatten

Du som har egen dricksvattenbrunn och vill analysera ditt vatten bör använda dig av ett ackrediterat laboratorium.

Sök efter ackrediterade laboratorier på nätet. Flera laboratorier har en webbshop där du kan beställa analys och få provtagningsflaskor hemskickade. Med flaskorna följer en instruktion om hur provtagningen går till.

Botkyrka kommun har avtal med Eurofins sedan april 2014. Det finns en länk till deras webbplats under relaterade länkar.

På Eurofins webbplats kommer du att få den information du behöver för att göra en analys av ditt vatten. Efter beställning kommer provtagningsutrustning att skickas hem till dig med instruktioner.

Du kan lämna dina flaskor i kommunalhusets reception (Munkhättevägen 45, Tumba) jämna veckor på tisdagar före klockan 12.00.

Alternativt kan du välja var och när du vill lämna in dina prover genom att välja något av Eurofins inlämningsställen. Mer information om dessa hittar du på Eurofins hemsida.

Radon i dricksvattnet

Allt vatten som kommer från jordlager och berggrund innehåller radon, i olika halter. Det kommunala vattnet renas innan det går ut till hushållen och innehåller därför inget, eller väldigt låga halter radon.

Radon i dricksvatten kan, som dryck, långsiktigt ge skador på mage och tarm. När det gäller radon i vatten gäller gränsvärdena för privata brunnar 100 Bq per liter som tjänligt med hälsomässig anmärkning och 1000 Bq per liter som otjänligt.

Den största hälsorisken med att ha radon i sitt vatten är att radonet övergår till inomhusluften och att man andas in det.

Provtagning av radon i dricksvatten kan man göra i samband med den ordinarie provtagningen av sitt dricksvatten.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2018
Bo & bygga