Öppna mobilmenyn

Coronaviruset

Fler åtgärder för att minska spridningen av covid-19 med start den 12 januari 2022

Smittspridningen ökar nu kraftigt i Sverige och läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat om fler åtgärder som börjar gälla den 12 januari.
Bland annat gäller följande:
  1. Privata sammankomster. Sänkt tak till 20 personer. Avser uthyrning av lokaler.
  2. Allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus. Maxtak på 500 personer, även med vaccinationsbevis.
  3. Inresor. Kravet på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covidtest vid inresa till Sverige tas bort, men covidpass återinförs som krav för inresa från 18-års ålder.

Sedan tidigare finns rekommendationer bland annat om att hålla avstånd och att arbeta hemifrån, bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det.

Ta del av alla restriktioner på Folkhälsomyndighetens webbplats

 

Om corona

Folkhälsomyndigheten — Myndigheten för folkhälsofrågor

Testning vid symptom

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som har symtom på covid-19 och är äldre än sex år ska testa sig. Rekommendationen gäller alla, både vaccinerade och ovaccinerade.

Det är viktigt att alla, även du som är fullvaccinerad, fortsätter att vara uppmärksam på symtom, testar dig och stannar hemma vid misstanke om covid-19. Du som inte vaccinerat dig bör också fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

När ska jag stanna hemma?

När ska jag stanna hemma vid covid-19? - 1177 Vårdguiden

Vaccinera dig mot Covid-19

Drop-in bussar för vaccination, 1177 Vårdguiden

Du som inte är vaccinerad

Du som inte är vaccinerad mot covid-19 - 1177 Vårdguiden