Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Minnet & arvet av trauman

Evenemangsdetaljer

  • Datum:12 mars 2024
  • Tid:19:00 - 20:00
  • Kategori: Politik, Bibliotek
  • Kommun­del:Tullinge
  • Plats:Tullinge bibliotek, Nyängsvägen 3B, 146 30 Tullinge
  • Mål­grupp: Senior, Ny i Sverige, Ung, Alla
  • Biljett­information:Gratis. Samtalen sker i samarbete med tidskriften Karavan och med stöd av Statens kulturråd.

Konflikter, revolutioner & litteraturen I år är det 20 år sedan USA inledde sin invasion av Irak, vilket förändrade regionen och har del i de konflikter vi ser idag. I en serie programkvällar på Tullinge och Tumba bibliotek lyfter vi hur situationen i Irak, Iran, Kurdistan och Afghanistan speglas i litteraturen av författarna i diasporan.

Den 12 mars besöker poeten Sorin Masifi och författaren Zhiwar Rashid Tullinge bibliotek för att samtala med varandra kring arvet av trauman, den kurdiska litteraturens roll i att minnas och hur man kan skriva om sin familj när politiska strömningar ändrar förutsättningarna.

Sorin Masifi (född 1982 i Erbil, Södra Kurdistan, kom till Sverige 1986) utkom med Staten. Systrarna. Dikten. 2022 och blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sveriges Radios lyrikpris. Diktsamlingen behandlar teman som sorg, arvet av exil och familjen. ”Årets kanske starkaste och mest välskrivna debut”, skrev Viola Bao i sin recension (Dagens Nyheter 24.9.2022). Staten. Systrarna. Dikten. har hyllats unisont och boken behandlar allt från Kurdistans koloniala historia till att vara i exil här i Sverige och möta rasism.

Omslaget till Under Mullbärsträdet Zhiwar Rashids debutroman Under mullbärsträdet utkommer hösten 2023 och är en uppväxtskildring. Azad möts av tystnad när han ställer frågor till sin mamma om hennes förflutna. När han börjar få svar om kvinnorna i världens vackraste by i Kurdistan blir det en möjlighet att koppla nuet till det förflutna och att få hopp om framtiden. ”Att komma från Halabja är att vara en del av en kollektiv berättelse. Vi minns alla vad vi gjorde på morgonen den 16 mars 1988, då Saddamregimen sprutade senapsgas över den kurdiska staden. Jag var ett litet embryo i min mammas mage, ändå är min roman skriven ur minnet av den dagen. Den försöker berätta det som är svårt att berätta, ge röst åt dem som själva saknar plats, undersöka hur krig påverkar familjerelationer”.

Senast uppdaterad: 6 november 2023