Stäng meddelande

Gårdar och slott – sagolika rum och lummiga trädgårdar

Ta en promenad i vackra Hågelbyparken eller besök ett 1700-talsslott i Norsborg. Här hittar du både sagolika rum och lummiga trädgårdar.

En bro i Hågelbyparken.

Promenera i den vackra trädgården vid Hågelby gård.

Gula villan – stadsodling på gammal mark

Gula villan ligger strax intill Alby gård och används idag av företaget Boodla som bedriver stadsodling, kvartersodling, trädgårdskurser och mycket annat. Ta en sväng bland odlingarna som ligger framför villan.

Hitta hit: Albyvägen 37, Alby. Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Webbplats: boodla.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hågelby gård – bus och mys i folkparken

Promenera bland de historiska byggnaderna, ha picknick i gröngräset, luncha och fika på Anna Giertz café. För barn med spring i benen finns äventyren på Ekorrstigen. Klappa djuren på 4 H-gården och gå den fina stigen runt sjön Aspen. Stor gratis parkering.

Öppettider: alltid öppet i parken, för öppettider restaurang med mera, se webbplats.

Hitta hit: Hågelbyvägen. Google maps.

Webbplats: hagelby.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Norsborgs herrgård – herrgård med engelsk park

Norsborgs herrgård ligger i ett område rikt på fornlämningar med rötter från järnålderns stormannagårdar. I området finns järnåldersgravfält med två storhögar, en fornborg och en medeltida kungsgård. Tyvärr brann herrgårdens huvudbyggnad från 1700-talet ner i början på 2019. Men området är väl värt att besöka. De två flyglarna till huvudbyggnaden finns kvar med en arkitektur som präglas av dåtidens avskalade klassicistiska formspråk. Ta en promenad i den engelska parken med sitt rundtempel, orangeri och utsiktstorn och njut av dåtidens vingslag.

Hitta hit: Norsborgsvägen, Norsborg. Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sillvik – huset på kullen

Trävillan Sillvik ligger på en höjd med utsikt över Mälaren. Sillvik byggdes 1884, i schweizerstil, till det unga paret Lennart Reutersskjöld och Ingegärd Posse. Det drivs idag av den ideella föreningen Sillviks vänner och är ett utflyktsmål med många konstutställningar av lokala konstnärer, helgcafé, vackra spännande trädgårdar och natur. Håll utkik på sillviksvanner.se för fler aktiviteter.

Öppettider: se webbplats

Hitta hit: Sillvik, Norsborg. Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Webbplats: sillviksvanner.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sturehovs slott – 1700-talsslottet vid Mälaren

Slottet som är byggt i gustaviansk stil stod klart 1781 och innehåller bland annat en världsunik samling Mariebergskakelugnar. Här kan du gå på guidade visningar, äta trerätters och dricka afternoon tea i slottets salonger, fika på trädgårdscaféet, besöka slottsbutiken, slottsparken i engelsk stil och krukmakeriet. Gratis parkering.

Öppettider: ons–sön kl 11–16

Hitta hit: Sturehof, Norsborg. Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Webbplats: sturehof.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Subtopia – gammal ladugårdsmiljö idag ett kreativt kluster

1910 stod en av den tidens modernaste ladugårdar klar och idag är det Subtopias huvudbyggnad. I slutet av 1990-talet flyttade Cirkus Cirkör hit och därefter har byggnaderna blivit hemvist för kring 80 organisationer och cirka 200 människor kommer hit och arbetar varje dag. L M Ericssons gamla område med Subtopia, Gula Villan Alby gård och Hangaren nere vid Albysjön är delar av ett kreativt kluster där det bubblar av verksamheter. Vandra runt i området och andas in både dåtid och nutid.

Hitta hit: Rotemannavägen 10, Alby. Google maps.

Webbplats: subtopia.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 juni 2020