Stäng meddelande

Promenera och vandra – för dig som vill vidga dina vyer

Vandra tillbaks till bronsåldern eller upplev dramatiska klippor och sjöutsikt. Här finns allt för dig som vill vidga dina vyer!

En bild på en familj som går Mälarpromenaden.

Många Botkyrkabor har Mälarpromenaden som stor favorit. Här möts du av dramatiska klippor med utsikt över Mälaren.

Aspen runt

En vandring runt sjön Aspen bjuder på variationsrik och spännande natur, intressanta kulturmiljöer och fornlämningar. Stigen är drygt sju kilometer lång och utmed hela sträckan finns orangea markeringar. Det finns två olika svårighetsgrader: Lätt: utformad för personer med begränsad rörlighet, med en bred spång som leder ut i den fascinerande lövsumpskogen söder om Lindhov. Medelsvår: Vanliga stigar. Där det är särskilt sankt finns det spänger och på två ställen finns bryggor längs med stranden. Promenaden är nyligen upprustad. Handikapparkering vid Lindhov.

Aspen runt i Naturkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Botkyrkas kulturhistoria

I kulturhistoriska guiden får du veta mer om Botkyrkas områden och historia. Titta på kartorna i guiden för att ta dig till olika kulturhistoriska områden.

Kulturhistoriska guiden

Botkyrka kulturspår

I Botkyrkas norra del finns många unika kulturmiljöer med alltifrån det mäktiga bronsåldersröset, den vackra och stilla bronsåldersboplatsen till de stora majestätiska nybyggda religiösa byggnaderna. Alla dessa miljöer berättar något om sin tid. Om du laddar ner appen On spot story till din smartphone kan du på plats scanna in QR-koden på olika skyltplatser längs spåret. Då kommer en ljudberättelse från Botkyrkabor om varför just denna plats är viktig för dem att spelas upp i din smartphone.

Mer om Botkyrkas kulturspårlänk till annan webbplats

Grödingeleden

Grödingeleden, som är en del av Sörmlandsleden, går från Lida Friluftsgård söderut genom Grödinge och Näslandet, fram till färjeläget vid Skanssundet mot Mörkö. Leden är 32 kilometer och går genom en kulturbygd rik på fornminnen, undangömda torpruiner, fornborgar och höjder med milvida utsikter. Den går bland annat längs Stora Träskets södra strand och passerar genom en gammal barrskog där döda, omkullfallna granar ger karaktär åt området. Passa gärna på att titta in i Grödinges medeltida kyrka.

Hälsans stig

Stigen används av såväl söndagsflanörer som frisksportare, förskolegrupper och seniorer. Varje sträcka är utmärkt med skyltar så att du vet hur långt du kommit. Hälsans stig finns i Fittja-Alby, Hallunda och Tullinge.

Hälsans stig Fittja-Albylänk till annan webbplats

Hälsans stig Hallundalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hälsans stig Tullingelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Motionsspår

I skogarna mellan Tumba, Tullinge och Lida finns ett spårsystem på hela 35 kilometer.

Vid Lida friluftsgård startar följande motionsspår:

 • Grön/vit: 4,4 km
 • Grön: 7,6 km
 • Svart/vit: 17,9 km. Det svartvita rundspåret binder ihop hela spårsystemet Lida-Harbro-Brantbrink.

Vid Harbro startar följande motionsspår:

 • Elljus 3 km
 • Grön/vit: 6,4 km
 • Grön: 10,4 km
 • Svart/vit: 17,9 km

Vid Brantbrinks IP startar följande motionsspår:

 • Elljus 2,3 km
 • Gul: 5,5 km
 • Grön: 10,8 km
 • Svart/vit: 18,3 km

Vandringsleder som utgår från Lida:

Lida - Brantbrink: 5,4 km
Lida - Storvreten: 4,8 km
Lida - Harbro: 6,6 km

Spårkarta över området Tumba, Tullinge, Lida.

Mälarpromenaden

Mälarpromenaden sträcker sig mellan Ekeröfärjan i öster till Norsborgsparken i väster. I området finns välbesökta Slagstabadet, dramatiska klippor med utsikt över Mälaren, en bronsåldersboplats, artrika skogar och resterna av ett luftvärnsbatteri. På vägen passerar du Slagsta Sjökrog & camping där du kan äta och dricka.

Mälarpromenaden i Naturkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stendalspromenaden

Stendalspromenaden bjuder på spännande natur och intressanta kulturmiljöer. Den är drygt fyra kilometer och sträcker sig mellan Stendalsbadet i Tullinge och Hågelbyleden i Alby. En bred gångväg som bitvis är kuperad men ändå lätt att gå. Längs promenaden finns fina utsiktsplatser. Parkering finns vid Stendalsbadet.

Subtopias utomhusgalleri

På Subtopia, Albys kreativa kluster, pryder konsten var och varannan vägg. Utomhusgalleriet som består av nära 40 verk i urban konst finns bland annat på fasader i Subtopia-området. Där samlas konst från internationella stornamn och lokala talanger. Ett måste att uppleva i sommar!

Mer om Subtopias utomhusgalleri på subtopia.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 juni 2020