Stäng meddelande

Bilda en förening

Så här gör du för att bilda en förening.

Grundande möte

För att bilda föreningen krävs att ni har ett möte där ni bestämmer er för att bilda föreningen. På mötet antar ni även föreningens stadgar och väljer en styrelse till föreningen. Förslag på dagordning och protokoll för grundande möte hittar du under rubriken "Relaterade dokument" längre ner på sidan.

Styrelsen

Styrelsen, som är föreningens ledning, väljs av medlemmarna på årsmötet. Styrelsen ansvarar gemensamt för föreningens verksamhet inför medlemmarna. Den har också det juridiska ansvaret för föreningen i förhållande till samhället. För en beskrivning av de olika funktionerna i styrelsen se dokumentet "Befattningar i styrelsen" under rubrikenunder rubriken "Relaterade dokument" längre ner på sidan.

Stadgar

Varje förening måste ha skrivna riktlinjer för sitt arbete, vilka kallas för stadgar. Stadgarna är grunden i en ideell förening, där föreningens ändamål, regler, syfte med mera beskrivs. Vill du läsa mer om vad som bör ingå i stadgarna och få exempel kan du läsa mer i dokumentet "Om normalstadgar" under "Relaterade dokument" längre ner på sidan.

Organisationsnummer

Som förening kan det vara bra att ha ett organisationsnummer. Det får ni av Skatteverket, se länk till deras webbplats under rubriken "Relaterade länkar" nedan.

Föreningsregister

För att ta del av kommunens service, tjänster och bidrag till föreningar så ska föreningen registreras i Kommunens föreningsregister. Detta gör ni via vårt boknings och bidragssystem.
Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dessa handlingar ska bifogas vid registrering:

  • kopia på Skatteverkets beslut om organisationsnummer
  • kopia på föreningens stadgar
  • kopia på protokollet från ert första föreningsmöte
  • kopia på medlemsregister som ska innehålla namn, adress och födelsedata på medlemmarna.

Vid frågor mejla forening@botkyrka.se 

Idrottsförening

Är ni en idrottsförening kan ni ansöka om registrering hos Riksidrottsförbundets länk under rubriken "Medlemskap i Riksidrottsförbundet" under Relaterade länkar" längre ner och därefter hos ert aktuella specialidrottsförbund.

Övriga föreningar

Är ni en annan typ av förening än idrottsförening kan det vara en god idé att kontakta ett studieförbund för hjälp och stöd.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 november 2019
Idrott, fritid & natur