Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Åtgärder till föreningslivet i samband med coronavirusets spridning

Informationen uppdateras löpande

Botkyrkas föreningsliv består av över 200 föreningar inom idrott, kultur, friluftsliv, folkbildning och socialt arbete. Vi är måna om att civilsamhället ska stå fortsatt starka när vardagen återgår till det normala. Därför har vi genomfört ett antal åtgärder för att stödja föreningarna under denna extraordinära tid.

Stödmaterial till föreningar som arrangerar sommaraktiviteter

Vi har tagit fram ett stödmaterial som ska användas av föreningar som arrangerar sommaraktiviteter i år för att undvika smittspridning av coronavirus. Som arrangör ansvarar ni för att myndigheternas rekommendationer, regler och råd följs.

 • Stödmaterialet laddar du ner under "Relaterade dokument" längre ner på sidan.
 • Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg ska användas för att bestämma vilka åtgärder ni behöver ta för just er aktivitet. Ni laddar ner det härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stödmaterialet kan justeras i samband med att myndigheternas rekommendationer ändras. Vi uppmanar er därför att hela tiden följa de uppdateringar som görs kring nationella rekommendationer.

Sena avbokningar debiteras inte

Tillsvidare kommer vi inte att debitera vid avbokning av lokal eller anläggning med kort varsel.

Familjefestivalen Vi är Botkyrka ställs in - fler sommaraktiviteter istället

Den 14 maj presenterades följande åtgärder som fattats av kultur- och fritidsförvaltningen:

 • Den årliga familjefestivalen Vi är Botkyrka ställs i år in på grund av coronaviruset. På festivalen lyfts föreningsliv och andra aktörer från kultur- och idrottslivet i Botkyrka som erbjuder prova-på-aktiviteter och uppträdanden med sång, dans och musik. Festivalen brukar locka mellan 4 000–5 000 besökare och Botkyrkas kultur- och idrottstipendier brukar delas ut. 
 • Istället användas en stor del av festivalens budget till att erbjuda fler aktiviteter för barn och unga under sommaren tillsammans med föreningslivet. Kika in på botkyrka.se/lov för att se vad som erbjuds!
 • Stipendieceremoni för Botkyrkas Stjärnor, kultur- och idrottsstipendiater skjuts upp till hösten.
Stöd till föreningar med kulturstödsavtal

Den 27 april presenterades följande insatser fattade av kultur- och fritidsförvaltningens ordförande:

 • Föreningar med kulturstöds- och samarbetsavtal i stor ekonomisk kris får stöd för att säkerställa överlevnad av verksamheten till och med 31 maj 2020. Bland annat handlar det om att undvika varsel av personal och täcka stora intäktsbortfall.
 • Föreningar med kulturstöds- och samarbetsavtal blir inte återbetalningsskyldiga för verksamhet som inte kunnat genomföras påp grund av coronaviruset under våren 2020.
Stödpaket till föreningslivet

Den 25 mars presenterades följande insatser fattade av kommunstyrelsen:

 • Vi utökar vår service kring stöd och rådgivning till föreningar genom en samordnarfunktion som nås via e-post: forening@botkyrka.se
 • Vi ger föreningar stöd i att söka de statsbidrag och projektmedel som finns tillgängliga. Kontakta forening@botkyrka.se om du behöver hjälp med ansökningar.
 • Alla föreningar kan under mars och april kostnadsfritt hyra kommunens idrottsanläggningar och möteslokaler.
 • Vi inför ett extra lokal- och anläggningsbidrag för föreningar och idéburna organisationer som hyr verksamhetslokaler av annan part än kommunen.
 • Aktivitetsstödet för idrottsföreningar och övriga föreningar kommer att baseras på beräkningar från motsvarande period föregående år. Det ger föreningar lugn att fortsätta sin planering inför omstarten av verksamheten när den akuta krisen är över.
 • Föreningar får dispens med att skicka in av årsmötet godkänd verksamhets- ekonomisk- och revisionsberättelse, eftersom många inte hunnit ha sina årsmöten innan coronavirusets utbrott.
 • När kommunen eller de kommunala bolagen är hyresvärd finns möjligheten för föreningar att ändra hyresinbetalningen från kvartalsvis till månadsvis. Det är också möjligt att få hyran på avbetalning upp till motsvarande 6 månader.
 • Vi arbetar för att hitta individuella lösningar för de föreningar med kulturstödsavtal som behöver stöd.
 • Kommunen kommer använda föreningars lokaler, resurser och kompetens och på så vis bidra till att öka deras intäkter.

Viktiga länkar om coronavirus

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 juni 2020
Idrott, fritid & natur