Störningsinformation:
Problem med vattenförsörjning i Tullingeberg
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Luftkvalitet och ventilation inomhus

För att inomhusmiljön ska vara sund måste ventilationen vara anpassad till den verksamhet som finns i byggnaden. Den måste ständigt förnya luften, tillföra syre och transportera bort föroreningar.

Inomhusluften behöver ständigt förnyas eftersom människor och husdjur förbrukar syret och eftersom rökning, tvätt och matlagning skapar föroreningar. Även inredning och byggnadsmaterial avger partiklar till luften.

Du kan testa ventilationen genom att hålla ett papper framför en ventil i köket eller badrummet. Om ventilen suger tag i pappret, vet du att ventilationen fungerar.

Tecken på att ventilationen inte fungerar som den ska:

  • Dålig luft eller matos kommer in genom frånluftsventilerna i badrum eller kök.
  • Det skapas kondens på insidan av fönster.
  • Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15 minuter efter avslutad duschning.

För att inomhusluften ska vara bra krävs det att tillräckligt med ny luft kommer in i din bostad.

Så här kan du förbättra luften i din bostad:

  • Håll friskluftsventiler och vädringsfönster öppna så att luftbytet förbättras.
  • Bor du i hus med självdragsventilation utan friskluftsventiler kan du ta bort en del av tätningslisten i överkanten av fönstren i sovrum och vardagsrum.
  • Håll ventiler i badrum och kök rena.
  • Vädra ofta och effektivt genom korsdrag korta stunder.
  • Håll köksfönstren stängda när du lagar mat så att dina grannar inte störs av matos. Däremot kan köksdörren stå på glänt och fönstret i ett rum intill vara öppet.

Tänk på att du måste tala med fastighetsägaren innan du installerar en köksfläkt. Du riskerar annars att försämra grannarnas ventilation.

Om du har problem med din ventilation:

Om du som hyresgäst har problem med dålig luft i din bostad ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Bor du i en bostadsrätt ska du vända dig till föreningens styrelse. Får du ingen hjälp kan du vända dig till miljöenheten som kan kräva utredningar och eventuellt åtgärder.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2017