Stäng meddelande

Ett renare vatten

Det är viktigt att vi hushåller med vattnet och inte spolar ner gifter och andra oönskade ämnen i avloppet. Du kan göra stor skillnad genom att tänka på hur du använder vattnet och vad du spolar ner i avloppet.

Från kranen till avloppet är ditt ansvar

Det som spolas ner hemma hamnar till slut hos avloppsreningsverket. Reningsverkets uppgift är att ta hand om vattnet innan det släpps ut i naturen igen. Tyvärr hamnar ibland skräp och giftiga ämnen i vattnet. Det skapar problem för reningsverket i reningsprocessen och får negativa effekter på miljön.

Använd inte mer tvättmedel än du behöver

Välj miljömärkta produkter och överdosera inte fast tvätten är smutsigare än vanligt. Välj i stället såpa eller citronsyra för att behandla fläckarna.

Hårdheten på vattnet har även betydelse vid dosering av tvättmedel. Ett mjukare vatten innebär att du behöver använda mindre tvättmedel, samma gäller för diskmedel (se tillverkarens rekommendationer på tvättmedelspaketen för exakta doseringsuppgifter). I Botkyrka är vattnet mjukt, 4-5 dH.

Klorin klassas som miljöfarligt avfall

Klorin använder många när de tvättar för blekning eller fläckborttagning. Klorin klassas som farligt avfall och innehåller giftiga ämnen som påverkar det biologiska reningssteget i reningsverket negativt. Bakterierna i det biologiska reningssteget använder näringen i avloppsvattnet som föda och renar på så vis vattnet. Kommer det då in giftiga ämnen är risken stor att bakterierna dör och vattnet förblir orenat och föroreningarna förs vidare ut i våra vattendrag.

Dammsug innan du våttorkar

Damm drar till sig kemikalier som de flesta vanligaste produkter i hemmet är behandlade med. Många av hemmets elektronikprodukter är behandlade med flamskyddsmedel.

Även möbler och textiler behandlas ofta med kemikalier som gör dem fett-, smuts- och vattenavvisande. Det är också mycket vanligt med produkter som är behandlade med mjukgörande kemikalier som till exempel plastleksaker och vissa plastgolv.

Kemikaliernas funktion för produkterna är bra men det utsöndras och sprids i sin omgivning och på så vis fastnar de på damm och grus.

Därför är det viktigt att dammsuga innan golvet skuras så att kemikalierna sugs upp och hamnar i dammsugarpåsen istället för att hamna i skurvattnet som i sin tur spolas ner i avloppet.

Tips: Ska du dammtorka använd mikroduk och skaka därefter av dammet i soporna eller dammsug trasan.

Använd inte toaletten som en papperskorg

Toaletten är endast till för att ta hand om kiss, bajs, övriga kroppsvätskor samt toalettpapper.

Allt annat skräp skall slängas i papperskorgen. Skräp från badrum/toaletten kan vara tex tops, bindor, våtservetter, plackers, bomullstussar, plåster, tandtråd, tandpetare, nagellack, tamponger, blöjor och hår.

Sedan hamnar det lite annat skräp också i toaletten som inte heller hör hemma där. Det kan vara kattsand, cigarettfimpar, snus, kondomer, akvariefiskar, medicin, tuggummi, lösningsmedel, målarfärg och hushållspapper som spolas ner när det inte längre fyller sin funktion. Det här skräpet och miljöfarliga ämnen försvårar reningsprocessen på reningsverket och får negativa effekter på miljön och i längden vårt dricksvatten, så börja spola klokt.

Skräpet och miljöfarliga ämnen försvårar reningsprocessen på reningsverket och det kan innebära att miljöfarliga ämnen som inte kan renas bort i stället hamnar i våra vattentäkter vilket kan få negativa effekter på miljön och i längden vårt dricksvatten, så börja spola klokt.

Tips: Ställ in en papperskorg på toaletten om det inte redan finns en och släng allt skräp i den. Släng alltid fimpar och snus i det brännbara hushållsavfallet.

Torka bort överblivet matlagningsfett innan du börjar diska

Välj miljömärkt diskmedel och överdosera inte, när du diskar för hand och i diskmaskin. Spola bara ner diskvatten i diskhon. Diska bara när diskmaskinen är helt full så

Torka ur stekpannan med hushållspapper eller häll stekfettet i lämplig förpackning och släng det i soporna. Fett kallnar och stelnar när det rinner ner i avloppet och skapar problem för reningsverkets reningsprocess om det kommer dit.

Tips: Torka ur stekfettet med hushållspapper så slipper de hamna i avloppet.

Välj biltvätten istället

Välj antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.
Använd alltid miljövänliga produkter när du tvättar du bilen i en gör-det- själv hall.

Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

Tips: Använd miljövänliga produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.

Lämna överblivna läkemedel och mediciner till apoteket

Många läkemedelsrester kan inte fångas upp med dagens teknik i reningsverken. Läkemedel som sprids i naturen kan orsaka hormonella förändringar på fiskar, vattenlevande djur och andra organismer. Det är därför viktigt att inte ta mer än vad som är ordinerat eller vad som står på förpackningen och att lämna in överblivna eller för gamla mediciner till apoteket.

Köp miljömärkta hygien- och rengöringsprodukter

Tandkräm, tvål, schampo, balsam, raklödder, smink, deodoranter, hårfärg, spray och hudkräm innehåller olika typer av kemikalier som inte reningsverket kan bryta ned och som är skadliga för vår miljö. Genom att välja miljömärkta produkter gör du en stor tjänst för att minska mängden miljöfarliga ämnen i miljön.

Håll utkik efter miljömärkningarna Svanen, EU-blomman och Bra miljöval.

Välj konstnärsfärg och hobbyfärg utan kadmium

Där du som konsument kan hjälpa till att bidra till en bättre miljö genom att välja att måla med kadmiumfria färger och ta hand om dina färgrester på rätt sätt. Undvik färg som innehåller kadmium. Kadmium är en mycket giftig tungmetall.

Såväl olje-, akvarell- och akrylfärg kan innehålla kadmium, det finns bra kadmiumfria alternativ. Välj gula och röda färger där det står hue, sub eller imit efter kulörnamnet som är fria från kadmium. Det finns färger som är helt fria från kadmium, trots att färgen kallas ”kadmiumgul” eller ”kadmiumröd”. Det är därför viktigt att du alltid läser noga på förpackningen, för att veta om färgen du köper innehåller kadmium eller inte.

All färg, inte bara kadmiumhaltig färg utan även vattenlöslig färg och kadmiumfri färg liksom lösningsmedel, hör till kategorin farligt avfall. Så tomma tuber, färgrester, rengöringstrasor, torkpapper, dukrester och kasserade verk ska lämnas till återvinningsstationen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 mars 2019
Klimat & miljö