Störningsinformation:
Eldtomta strand är utan vatten
Dölj meddelande

Enkla tips för ett renare vatten

Välj biltvätten istället

Välj antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.
Använd alltid miljövänliga produkter när du tvättar du bilen i en gör-det- själv hall.

Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

Tips: Använd miljövänliga produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.

Torka bort överblivet matlagningsfett innan du börjar diska!

Välj miljömärkt diskmedel och överdosera inte, när du diskar för hand och i diskmaskin. Spola bara ner diskvatten i diskhon. Diska bara när diskmaskinen är helt full så

Torka ur stekpannan med hushållspapper eller häll stekfettet i lämplig förpackning och släng det i soporna. Fett kallnar och stelnar när det rinner ner i avloppet och skapar problem för reningsverkets reningsprocess om det kommer dit.

Tips: Torka ur stekfettet med hushållspapper så slipper de hamna i avloppet!
Undvik att köpa kläder och textilier som innehåller farliga ämnen och kemikalier! Då spar du på vattnet och skonar miljön.

Välj miljömärkta textiler

Vad många inte vet är att vid textilproduktion används ett flertal miljö- och hälsofarliga kemikalier. De farliga kemikalierna kan vara exempelvis infärgningar, flamskydd och i

När kläderna och textilierna sedan tvättas sköljs det farliga ämnena ut i avloppet och förs vidare till reningsverket. Avloppsreningsverken är inte gjorda för att rena bort farliga kemikalier som kläder och textilier släpper ifrån sig vid tvättning, vilket gör att dessa giftiga ämnen tar sig ut i ekosystemet och påverkar miljön negativt.

Välj miljömärkta textiler när du köper nytt, då bli livslängden betydligt längre och du bidrar till minskade kemikalier i avloppet.

Tips: Välj miljömärkta textiler när du köper nytt, då bli livslängden betydligt längre och du bidrar till minskade kemikalier i avloppet.

Toaletten är ingen papperskorg

Toaletten är endast till för att ta hand om kiss, bajs, övriga kroppsvätskor samt toalettpapper.

Allt annat skräp skall slängas i papperskorgen. Skräp från badrum/toaletten kan vara tex tops, bindor, våtservetter, plackers, bomullstussar, plåster, tandtråd, tandpetare, nagellack, tamponger, blöjor och hår.

Sedan hamnar det lite annat skräp också i toaletten som inte heller hör hemma där. Det kan vara kattsand, cigarettfimpar, snus, kondomer, akvariefiskar, medicin, tuggummi, lösningsmedel, målarfärg och hushållspapper som spolas ner när det inte längre fyller sin funktion. Det här skräpet och miljöfarliga ämnen försvårar reningsprocessen på reningsverket och får negativa effekter på miljön och i längden vårt dricksvatten, så börja spola klokt.

Skräpet och miljöfarliga ämnen försvårar reningsprocessen på reningsverket och det kan innebära att miljöfarliga ämnen som inte kan renas bort i stället hamnar i våra vattentäkter vilket kan få negativa effekter på miljön och i längden vårt dricksvatten, så börja spola klokt.

Tips: Ställ in en papperskorg på toaletten om det inte redan finns en och släng allt skräp i den.

Fotograf: Botkyrka kommun / T BoströmDammsug innan du torkar av

Dammsug ytorna innan du torkar dem

Damm drar till sig kemikalier som de flesta vanligaste produkter i hemmet är behandlade med. Många av hemmets elektronikprodukter är behandlade med flamskyddsmedel.

Även möbler och textiler behandlas ofta med kemikalier som gör dem fett-, smuts- och vattenavvisande. Det är också mycket vanligt med produkter som är behandlade med mjukgörande kemikalier som till exempel plastleksaker och vissa plastgolv.

Kemikaliernas funktion för produkterna är bra men det utsöndras och sprids i sin omgivning och på så vis fastnar de på damm och grus.

Viktigt är då att dammsuga innan golvet skuras så att kemikalierna sugs upp och hamnar i dammsugarpåsen istället för att hamna i skurvattnet som i sin tur spolas ner i avloppet och där skapar problem.

Tips: Ska du dammtorka använd mikroduk och skaka därefter av dammet i soporna eller dammsug trasan eller dammsug upp dammet direkt från den dammiga ytan.

Använd inte mer tvättmedel än du behöver

Välj miljömärkta produkter och överdosera inte fast tvätten är smutsigare än vanligt. Förekommer fläckar är det lätt att tro att det går bort med mer tvättmedel, välj i stället såpa eller citronsyra. Då klarar man av det flesta aggressiva smutsfläckarna.

Klorin använder många när de tvättar för blekning eller fläckborttagning. Klorin klassas som farligt avfall och innehåller giftiga ämnen som påverkar det biologiska reningssteget i reningsverket negativt. Bakterierna i det biologiska reningssteget använder näringen i avloppsvattnet som föda och renar på så vis vattnet. Kommer det då in giftiga ämnen är risken stor att bakterierna dör och vattnet förblir orenat och föroreningarna förs vidare ut i våra vattendrag.

Fotograf: Botkyrka kommun/T BoströmAnvänd inte mer tvättmedel än du behöver

Var varsam med tvättmedel, dosera efter anvisningarna för mycket tvättmedel gör inte tvätten renare däremot följer mer tvättmedel med ut i avloppet och vidare till reningsverket och skapar miljöproblem.

Hårdheten på vattnet har även betydelse vid dosering av tvättmedel. Ett mjukare vatten innebär att du behöver använda mindre tvättmedel, samma gäller för diskmedel (se tillverkarens rekommendationer på tvättmedelspaketen för exakta doseringsuppgifter).

I Botkyrka är vattnet mjukt 4-5 dH.

Tips: Botkyrka har mjukt vatten dosera tvättmedlet därefter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 november 2017
Klimat & miljö