Stäng meddelande

Så här växer Botkyrka

Alby med lyftkran och sjö

Botkyrka är en tillväxtkommun som håller på att förändras. Fram till 2020 är målet att bygga eller påbörja byggandet av minst 4000 nya hem där människor trivs, vill och kan bo kvar.

Centrumområdena renoveras i alla stadsdelar. Utvecklingen påverkar även behovet av att rusta och bygga nya skolor och förskolor.

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets femte största kommun med drygt 90 000 invånare. Läget ger kommunen ett strategisk position som södra porten till Stockholm.

  • 20 minuter med bil från Stockholm city
  • 22 minuter med tåg från Stockholm city
  • 35, 40 och 45 minuter från tre internationella flygplatser
  • 20 respektive 45 minuter från två internationella hamnar

Botkyrka befinner sig i ett nytt marknadsläge där intresset för att investera i kommunen är det högsta någonsin. I kommunen finns många redan planerade och pågående projekt. Till exempel är drygt 60 detaljplaner redan i full gång.  Totalt 1500 bostäder började byggas under 2016-2017 och ytterligare 6000 bostäder planeras att börja byggas fram till 2020.

Under 2018 fortsätter arbetet med planläggning för stora bostadsprojekt som Riksten, Slättmalm, Prästviken, Kassmyraåsen, Hallunda Gård och Albytäppan. Flera stora projekt befinner sig tidigt i processen. För andra projekt pågår detaljplanering redan, såsom Slagsta strand och Södra Porten.

Dessutom kommer SIDA, Styrelsen för Internationellt Utvecklingsarbete, att flytta sin verksamhet från centrala Stockholm till Botkyrka.

Intresset för att bygga och etablera sig i Botkyrka ökar hela tiden. Flera etableringsområden finns för olika verksamheter, från detaljhandel till lättare industri och tjänster inom juridik och finans.

Flera investerare har aktivt klivit in i kommunen, däribland Titania som bygger 700 bostäder i Alby, Sterner Stenhus som köpt Hallunda centrum för att utveckla det och Skanska som investerar i ”Södra porten”.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 januari 2018
Kommun & politik