Störningsinformation:
Eldtomta strand är utan vatten
Dölj meddelande
Programmet för jubileumsveckan Demokrati 100 år. Innehållet är samma som texten på sidan.

Övergripande program för jubileumsveckan 21-27 april

Demokratin firar 100 år

Du är inbjuden att fira demokratins 100-års jubileum i Botkyrka. Tillsammans firar vi att demokratin fyller 100 år i Sverige. Lokalt jubileumsfirande i Botkyrka pågår från 21-27 april.

Olika aktiviteter på temat kommer ta plats runt om i kommunen samtidigt som Botkyrka tar en djupare diskussion om de utmaningar vi har i dag och hur utvecklingen framåt kan se ut.

Efter konferensen som påbörjar firandet under lördagen den 21 april, följer aktiviteter under veckan för föreningar, på gymnasieskolor och biblioteken. Veckan avslutas med hundratals Botkyrkabor som reflekterar kring demokrati.

Välkommen att delta på veckans aktiviteter! Programmet hittar du under Relaterade dokument.

Lördag 21 april

Vi inleder med en stor konferens med medverkan av kommunens invånare, seniorer och yngre generationer, forskare och politiker, som deltar i diskussioner kring demokratins utveckling de senaste 100 åren. Du bjuds på historiska tillbakablickar, samtal om demokratins utmaningar i Botkyrka i dag och hur det kan se ut i framtiden. En utställning om demokrati: ”En för alla, alla för vem? finns på plats under dagen.

Vi bjuder på middagsbuffé medan dans och musik förgyller kvällen. Under hela dagen finns aktiviteter för barn.

Plats: Hallunda Folkets Hus kl. 13.00-21.00

Alla är hjärtligt välkomna att delta! Ingen anmälan krävs. Separat program för lördagen hittar du under Relaterade dokument.

Tisdag 24 april

Botkyrkas föreningar samlas för panelsamtal med lokala politiker kring temat ”Föreningslivets roll och betydelse för demokratin”. Alla Botkyrka kommuns föreningar bjuds in.

Plats: Hallunda Folkets Hus, klockan 17.30-21

Öppet för allmänheten att komma och lyssna. Ingen anmälan krävs.

Onsdag 25 april

Kvinnor och klass - ett samtal om kvinnliga rättigheter, klass och litteratur
Tid & plats: Tumba bibliotek onsdag 25 april kl. 18.30

Välkommen till ett angeläget samtal med romanaktuella Caroline Ringskog Ferrada-Noli, ekonomihistorikern Elinor Odeberg och illustratören Sara Teleman - om kvinnliga rättigheter, klass och litteratur. Moderator: Hanne Kristin Wolden. Vad har hänt de senaste hundra åren sedan kvinnlig rösträtt infördes? Hur ser situationen för kvinnor ut utifrån ett klassperspektiv? Hur leva kvinnoliv i ett patriarkat?

Författaren och tv-producenten Caroline Ringskog Ferrada-Nolis nya roman Rich boy (maj 2018) spänner över hela nittonhundratalet och gestaltar villkoren för tre generationers kvinnoliv. Det handlar om klass och moderskap, trauman som går i arv, och ensamma mammor som inte förmår ge sina barn det de behöver. Tillsammans med serietecknaren Liv Strömquist gör hon den feministiska podcasten En varg söker sin pod sedan 2012.

I dagarna presenterade ekonomihistorikern Elinor Odeberg rapporten "Arbetarklassens blinda fläck" som visar på att den svenska arbetaren allt oftare är en kvinna. Elinor Odebergs rapport ingår i tankesmedjan Katalys utredningsserie "Klass i Sverige". "Vi har en förlegad syn på arbetarklassen, som utgår från en mansnorm. För att lyfta dagens arbetarklass är det arbetarkvinnors prekära villkor som bör synliggöras, uppvärderas och organiseras."

Illustratören, författaren och journalisten Sara Teleman är nybliven professor i illustration på Konstfack. Rösträtt för kvinnor(LL-förlaget 2016) är en av hennes senaste böcker. När boken fick utmärkelse i Svensk Bokkonst 2016 skrev juryn: "Humoristisk herstory i lättläst folkbildningsbok där lärande blir lätt utan att förlora tyngd. Vägen till kvinnlig rösträtt skildras så ambitiöst och lekfullt att både den mest insatta och novisen hittar något att sätta tänderna i. De frigjorda illustrationerna går som en tydlig och stilsäker linje genom berättandet. En rosa juvel som skapar läslust och engagemang."

Välkommen till ett historiskt samtal! Ingen anmälan krävs.

Fredag 27 april

Hundratals kommuninvånare, från olika bakgrunder, intar scenen och berättar om sina upplevelser kring demokrati från andra länder. Plats: Xenter kl. 9.00-11.00 och kl. 13.00-16.00.

Alla är hjärtligt välkomna att delta! Ingen anmälan krävs.

Övriga aktiviteter

Under veckan kommer gymnasieskolorna ha interna aktiviteter för att uppmärksamma firandet, bland annat anordnas demokraticafé, bokbord, samtal med lokalpolitiker och eldsjälar samt diskussioner under samhällslektionerna.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 april 2018
Kommun & politik