Störningsinformation:
Fortsatt hög vattenförbrukning
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Ung och trygg i Fittja 12 november

Vilken kväll! Tisdagen den 12 november samlades en stor grupp av engagerade Fittjabor i Botkyrka konsthall och Fittja bibliotek. Lokalen fylldes snabbt av intensiva samtal om alltifrån trygghet och stress i skolan, till föreningsliv och möteslokaler. Stämningen var glad och trivsam.

Rent och tryggt

Kvällen inleddes med att Dialogkommissionens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S), hälsade alla välkomna och informerade om Botkyrkadialogen.

Det är ni som känner er bakgata. Det är ni som är experter på Fittja. Vi är här för att lyssna på vad ni tycker behöver förändras och förbättras i Fittja.

Denna kväll hade Fittjaborna möjligheten att gå mellan tre samtalsbord: Trygghet, Kultur, idrott och föreningsliv samt Uppväxtvillkor och utbildning. Vid trygghetsbordet lyfte Fittjaborna hur viktigt det är att göra omgivningarna trygga. Man var nöjd med att buskarna klippts i området, men efterlyste fler nattvandrare, mer belysning, bättre städning och att sopkorgarna töms oftare. Kameror i området som ett sätt att öka tryggheten var också ett hett samtalsämne, där inte alla tyckte lika.

Kultur, idrott och föreningsliv

Behovet av möteslokaler där Fittjaborna kan träffas togs upp av flera. Det ska vara tillgängligt för alla och fritt från schemalagda aktiviteter. En del lyfte behovet av träningslokaler där bara kvinnor och tjejer har möjlighet att träna på vissa tider liksom samtalsgrupper för kvinnor. Ytterligare förslag var att ha instrumentbygge, biodling, kurser i bilmekanik och kampsport. Bibliotekets öppettider vill man förlänga så att fler har möjlighet att gå, inte bara de som är lediga på dagar och tidiga eftermiddagar. Läxläsning vill man fler dagar i veckan, då många elever i Fittja inte alltid har möjlighet att plugga hemma.

Jag vill ge mitt barn de bästa möjligheterna. Då behövs det mötesplatser där vi kan vara och göra bra saker.

Uppväxtvillkor och utbildning

En stor grupp skolelever intog snabbt bordet som handlade om uppväxtvillkor och utbildning. Det var ett stort engagemang när man lyfte stressen i skolan, bättre hjälp till barn med speciella behov och hur skolan kan få en bättre arbetsmiljö. Konkreta förslag var stressbollar till alla elever och hörselkåpor för att bättre kunna koncentrera sig på lektionerna. Att eleverna får inflytande över schemaläggning och arbetsmiljön, att man tar bort läxorna och gör skoldagarna längre istället, att använda papper och penna mer för att träna hjärnan och att de vuxna skapar relationer till eleverna, var ytterligare frågor som togs upp. Non violence-insatsen i skolan har hjälpt, eleverna tar hand om varandra och står upp för varandra mycket mer än förut.

Förbered oss unga på framtidens utmaningar. Vad kommer att hända? Hur ser möjligheterna ut?

Missa inte senaste nytt

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du senaste nytt om Botkyrkadialogen i din e-post. Anmäl dig till nyhetsbrevet här.länk till annan webbplats

Stort tack

Stort tack till alla som deltog med synpunkter, tankar och förslag! Följ förslagenlänk till annan webbplats för att se vilka förslag som ska genomföras i Fittja!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 mars 2020
Kommun & politik