Stäng meddelande

Godkänd i Blåljuskollen - Först i Sverige!

Bilden föreställer ett blåljus och under det står det Blåljusgodkänd kommun.

Botkyrka och Haninge var det första kommunerna i Sverige som godkändes enligt Blåljuskollen.

Botkyrka kommun deltog under hösten och vintern 2016 i ett pilotprojekt tillsammans med Haninge kommun, Lantmäteriet och Trafikverket. Botkyrka och Haninge kommuner kan sedan dess stoltsera med att som första kommuner i Sverige vara godkända enligt Blåljuskollen. 

Att vara godkänd enligt Blåljuskollen innebär att brandkår, polis och ambulans, de så kallade blåljustjänsterna, nu har större möjligheter att hitta rätt väg fram till olycksplatser för att rädda liv.

Blåljuskollen - varför då?

Vartefter nya bostadsområden, skolor, parker och idrottsanläggningar byggs i kommunen behöver kartinformation för nybyggnationerna också uppdateras. Till exempel försenar en saknad väg en brandinsats och om adressen till en ny skolan inte finns har ambulansen svårare att hitta fram. Det är viktigt att kartan är uppdaterad. Blåljustjänsterna har då större möjligheter att hitta rätt.

Vad innebär det att vara en blåljuskommun?

Blåljusmyndigheterna har pekat ut ett antal kartdata de har användning för, för att komma fram till olycksplatser. Som blåljuskommun ser vi i kommunen till att ha fungerade rutiner för uppdatering av dessa data.

Exempel på en rutin är kommunens adressrutin. Genom att den fungerar försäkrar vi oss om att alla byggnader och platser som blåljus behöver komma fram till har en adress.

Blåljusprocessen

Behov av adress skickas till karta@botkyrka.se. Sedan fattar kommunen beslut och registrerar adressen hos Lantmäteriet. Därefter skickas information om den nya adressen automatiskt till PostNord och Skatteverket. Slutligen skickar kommunen ut information om den nya adressen till lagfaren ägare.

Vilka data kollas?

För att blåljus ska hitta rätt är det flera data som behöver vara uppdaterade. På kommunen ser vi till att följande data är uppdaterade:

  • Adresser
  • Vägar
  • Byggnader
  • Anläggningar (en anläggning kan vara många saker, t ex campingplatser, badplatser, idrottsplatser)

Vi behöver se till att alla nya anläggningar, adresser, byggnader och vägar finns i Botkyrkas kartor och att de som inte finns längre plockas bort.

All information som ingår i Blåljuskollen finns i Botkyrkas webbkarta. Alla data kan också hämtas av blåljustjänsterna hos Lantmäteriet.

Här kan du läsa om hur Lantmäteriet beskriver arbetet med blåljuskollenöppnas i nytt fönster

Här kan du läsa Lantmäteriets sida om geodata och blåljus.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSkriv ut
Senast uppdaterad: 19 november 2019
Kommun & politik