Störningsinformation:
Fortsatt hög vattenförbrukning
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Nya regler ska minska risken för smitta på restauranger

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera. Det gäller från onsdagen den 25 mars 2020.

De nya reglerna gäller för exempelvis alla restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamhet.

Föreskrifterna innebär bland annat följande:

  • Varje verksamhet ska säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till lokalerna.
  • Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra och får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
  • Stående servering vid barer är inte tillåten.
  • Verksamheten ska regelbundet utföra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare och ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
  • Verksamheter som omfattas av föreskrifterna ska som ett led i sin egenkontroll ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare.
  • Om det föreligger risk för smittspridning av covid-19 får smittskyddsläkaren efter samråd med kommunen besluta om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven i föreskrifterna.

Föreskrifterna innebär inte att det blir förbjudet att gästerna exempelvis beställer och hämtar sin mat och dryck i kassan och tar med den till ett bord eller från restaurangen som take-away. Det är också även fortsättningsvis tillåtet med bufféservering. Det som ska undvikas är trängsel och köer.

Folkhälsomyndigheten skriver bland annat följande om detta på sin webb.

”Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.”

Mer information på Folkhälsomyndighetens hemsida om de nya reglerna finns härlänk till annan webbplats.

Föreskrifterna och de allmänna råden i dess helhet finns härlänk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 april 2020