Störningsinformation:
Eldtomta - vattnet är drickbart igen
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Grannsamverkan och

Grannstöd

Grannsamverkan och Grannstöd är grannar som samarbetar för att öka tryggheten och minska brottsligheten i sitt bostadsområde. Alla är välkomna att delta.

Grannsamverkan och Grannstöd är olika typer av samarbeten som pågår i kommunen. Här är du välkommen att delta som frivillig grannstödjare. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan. Information om grannsamverkan finns på flera språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grannsamverkan och Grannstöd är i hopslagen till en förening i Botkyrka. Verksamheterna stödjer varandra. Föreningen får stöd av kommunen, polis, Botkyrkabyggen och föreningslivet. Även näringslivet/företag visar intresse att sponsra verksamheten.

Grannsamverkan

Grannsamverkan är en väl förankrad verksamhet i samhället som används i villa-radhusbebyggelse, flerbostadshus samt områden med fritidshus. Det innebär främst ökad samhörighet bland de boende och ett gemensamt ansvar för att motverka inbrott och bilbrott i bostadsområden.

Grannsamverkanprogrammet har utvecklats av polis, försäkringsbolagen, Svensk
stöldskyddsföreningen, Villaägarna, Hyresgästföreningen, Brandskyddsföreningen och kommuner i Stockholms län. Alla är välkomna att vara med. Grannsamverkan i Botkyrka är kostnadsfri verksamhet för alla boende i Botkyrka kommun. 

Grannstöd och grannstödjare

Grannstöd vilar på fyra ben: polisen, kommunen, boendeföreningar/bostadsföretag och frivilliga (grannstödjare). Den som arbetar som frivillig grannstödjare patrullerar via bil.

Grannstödsbilen, som är en miljöbil, är alltid bemannad med två personer och har direktkontakt med närpolisen i Botkyrka. En polisinspektör går alltid att nå under patrulleringsuppdragen. Polisinspektören träffar grannstödjarna både före och efter uppdraget samt håller i rapporteringarna. Som grannstödjare ska du synas, informera, observera, stödja och rapportera, men inte göra några egna ingripanden.

Botkyrkabyggen stödjer Grannstödsbilen och står för större delen av den kostnaden. Botkyrka kommun öppnar många dörrar som underlättar verksamheten, till exempel det lokala brottsförebyggande rådet.

Vill du bli grannstödjare, trygghetombud eller kontaktombud för grannsamverkan?

För att komma i kontakt med Grannstöd/Grannsamverkan kontaktar du:

Polisinspektör Mats Backström, Lokalpolisen i Botkyrka
Telefon: 0709-13 71 94
e-post: mats-a.backstrom@polisen.se

Jan Karlsson , ordförande i styrelsen för grannsamverkan/grannstöd
Telefon: 072-251 00 52
e-post: karlssonjan33@gmail.com

Natasha Engberg, kommunens trygghetssamordnare
Telefon: 076-14 56 43
e-post: natasha.engberg1@botkyrka.se

Du kan också ringa direkt till Grannstödsbilen
Telefon: 070-885 92 04

Vad är skillnaden mellan Kontaktombud, Trygghetsombud och Grannstödjare?

Kontaktombud - är det ordinarie namnet i konceptet som Samverkan Mot Brott har. Får information från föreningen Grannstöd & Grannsamverkan, polisen, kommunen med fler och vidarebefordrar aktuell information till boende i sitt område. Kollar Grannsamverkansskyltar med mera.

Trygghetsombud - nästan detsamma som kontaktombud men rapporterar dessutom varje vecka i EST (Effektiv Samordning för Trygghet) och får extra stöd från Botkyrkabyggen eftersom de är direkt verksamma i Botkyrkabyggens bostadsområden och stadsdelar.

Grannstödjare - bemannar Grannstödsbilen och uppgiften är att synas, informera, observera, stödja och rapportera. Servar både kontaktombud & trygghetsombud.

Utbildning

Som aktiv i någon form får du utbildning i grannsamverkan och en utbildning om grannstöds syfte, mål och rutiner. Till uppgifterna hör:

  • att stödja grannsamverkan i kommunen
  • säkra - p-platserna i kommunen mot bilbrott
  • kunna råda och informera medborgarna om förebyggande verksamhet
  • samtala med boende som råkat ut för bostadsinbrott.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 mars 2018
Kommun & politik