Stäng meddelande

Gör en insats för demokratin.

Bli röstmottagare under EU-valet!

En kvinna lägger ner ett kuvert med röster i en låda.

Bli röstmottagare under EU-valet.

Söndagen den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Då kan du vara en av cirka 450 personer som gör det möjligt för väljare i Botkyrka kommun att utöva sin demokratiska rättighet – att kunna rösta i fria och direkta val.

För att du ska kunna arbeta som röstmottagare under EU-valet krävs att du:

  • har fyllt 18 år senast valdagen den 26 maj 2019
  • talar god svenska (andra språkkunskaper är meriterande)
  • är serviceinriktad och noggrann
  • inte kandiderar på lista för något parti

Om du ansöker om att bli röstmottagare förbinder du dig att:

  • delta i en obligatorisk utbildning under cirka tre timmar. Utbildningen kommer att äga rum under kvällstid i maj 2019
  • tjänstgöra från ca kl. 07.30 på valdagen tills dess att alla röster är räknade, vilket dröja till långt in på natten
  • noggrant följa de arbetsinstruktioner som du kommer att få

Uppdraget som röstmottagare
Inför val delas Botkyrka kommun in i olika valdistrikt. I varje valdistrikt finns en vallokal där det jobbar sex till sju personer, beroende på hur många väljare som finns i valdistriktet. Dessa har olika roller i vallokalen: en är utsedd till ordförande och en till vice ordförande. Resterande är utsedda till röstmottagare. Ordförande och vice ordförande leder arbetet i vallokalen.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Att jobba som röstmottagare innebär att du arbetar med myndighetsutövning. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt och en förmåga att vara serviceinriktad och stresstålig. Det ställer också höga krav på noggrannhet och tålamod. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt.

Du får ett skattepliktigt arvode

Som ersättning för arbetet som röstmottagare, och den tid du ägnar åt den förberedande utbildningen, får du ett skattepliktigt arvode. Arvodet betalas endast ut vid fullgjord tjänstgöring, det vill säga att du deltagit i utbildningen och arbetat på valdagen (både på dagen och kvällen). Arvodet är 3150 kronor om du fungerar som ordförande, 2650 kronor om du är viceordförande och 2150 kronor om du arbetar som röstmottagare.

Vi söker även röstmottagare till förtidsröstningen

Under perioden 8 maj till 26 maj har vi förtidsröstning i kommunen på olika ställen, både i fasta lokaler och i den mobila enheten som åker runt till olika platser i kommunen. Kraven är de samma som ovan, utbildningen kommer däremot ske i april och arbetet sker dagtid på schema. Du får ersättning per timme du arbetar. Förutom intresseanmälan vill vi att du skickar ett mail till oss och talar om att du är intresserad.

Är det här ett uppdrag som skulle passa dig?

Då är du välkommen att fylla i en intresseanmälan här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor eller vill jobba med förtidsröstningen?
Då är du välkommen att kontakta oss på val2018-2019@botkyrka.se eller via telefon
08-530 610 50.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 maj 2019
Kommun & politik