Störningsinformation:
Kokningsrekommendation av dricksvatten för boende i Tullingeberg
Dölj meddelande

Röstkort och ID

Till alla som har rösträtt i något eller alla val, skickas ett röstkort.

Du får ditt röstkort skickat till den adress som står i Skatteverkets folkbokföringsregister.

Röstkort skickas till alla som har rösträtt. Röstkortet innehåller information om:

  • vilka val du har rösträtt i
  • din vallokals adress och öppettid
  • din närmaste förtidsröstningslokal

Ta gärna med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i en röstningslokal. Det är däremot inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal på valdagen men det underlättar arbetet för röstmottagarna.

Du bör ha fått ditt röstkort till den 22 augusti.

Legitimtion är ett krav

För att få rösta måste du kunna identifiera dig, id-kortet behöver ha födelsedatum och foto. Har du inte ett sådat kan du låta någon annan person intyga din identitet, den person som intygar måste visa ett godkänt id-kort.

Det står fel på röstkortet, vad gör jag?

Det är uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen som gäller för valet. Om det som blivit fel skedde innan 30 dagar före valdagen kan du få rättelse i röstlängden. Kontakta Länsstyrelsen snarast.

Jag har flyttat efter att röstkortet skickades ut, vad gör jag?

Det är uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen  som gäller för valet och det är i den vallokal i det valdistrikt som står på röstkortet som du röstar i. 

Kan du inte rösta i din vallokal kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige.

Utlandsröstkort till utlandssvenskar

De som är folkbokförda utomlands får ett "utlandsröstkort". Utlandsröstkorten börjar skickas ut två månader innan valdagen och kan användas både vid brevröstning och röstning på ambassad eller konsulat.

Åt hunden upp röstkortet eller hamnade det i soporna?

Ibland är olyckan framme, men ingen fara, du kan förtidsrösta utan röstkort i Botkyrkas alla röstningslokaler, då skrivs ett dublettröstkort ut åt dig. Under valdagen behöver du inte röstkortet, även om det underlättar för röstmottagarna, så länge du vet vilken vallokal du tillhör kan du rösta utan röstkort.

Behöver du ett nytt eller har fler funderingar, hör av dig till oss på valkansliet i Botkyrka kommun, du når oss via 08 530 610 50.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 juli 2018
Kommun & politik