Störningsinformation:
Kokningsrekommendation av dricksvatten för boende i Tullingeberg
Dölj meddelande

Så här röstar du

 

Vallokal

 

Undrar du över hur det går till när du ska rösta?

Här nedan förklarar vi de olika stegen.

1. När du kommer till en vallokal eller röstningslokal möts du av ett valsedelställ med valsedlar. De finns i tre färger, gult, vitt och blått. Färgerna representerar val för riksdags, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Har du rösträtt i alla tre val - kan du välja en valsedel för varje val. Valsedlarna finns i varianterna;

  • partivalsedel, då står partiets namn på valsedeln och väljer du denna lägger du din röst på ett parti.
  • Andra varianten är namnvalsedel, partiets namn står här också men följt av alla kandidater partiet ställt på sin lista, vill du rösta på en specifik kandidat, sätter du kryss i rutan framför kandidaten, din röst hamnar då förutom på partiet även på partiets kandidat.
  • Tredje varianten är en blank valsedel, om du vill skriva partiets namn själv eller om du helt enkelt vill visa att du använder din rösträtt men inte vill rösta på något parti.

2. När du valt dina sedlar, får du kuvert utdelade åt dig av en röstmottagare.

3. Ta emot kuverten och ställ dig i ett bås. Varje valsedel, en för varje val, ska sättas i separata kuvert och kuverten ska stängas. Du lägger i ordning dina kuvert, i valbåsen, detta för att du ska kunna få göra det utan att någon ser men också för att det är lag på valhemlighet.

4. När du är klar, går du fram till bordet där röstmottagarna sitter, lämna över ID-, röstkort och kuvert med dina röster.

5. Du prickas i av i röstlängden, rösten kontrolleras, så att du inte lagt in fel antal valsedlar i ett kuvert och att du stängt kuverten till exempel. Din identitet kontrolleras också av mot ditt röstkort.

6. När kontrollerna är gjorda, sätter röstmottagaren ner din röst, alltså dina kuvert i urnan.

7. Klart! Enkelt eller hur?

Behöver du hjälp så är alla utbildade för att hjälpa till. Alla frågor är välkomna, personalen är till för dig!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 juli 2018
Kommun & politik