Stäng meddelande

Valet - vad händer nu ?

Människor i en röstlokal.

Rösterna i alla tre valen är nu sluträknade och de slutliga valresultaten är fastställda.

Den 21 september meddelade Socialdemokraterna med Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet att man kommer att samarbeta för att styra Botkyrka under den kommande mandatperioden. I och med detta kan partierna nominera sina kandidater till nämnder, styrelser och andra politiska organ i kommunen. 

Slutresultatet för kommun-, landstings- och riksdagsvalet är nu faställt. Mandatfördelningen för de 75 platserna i kommunfullmäktige är klar. Den nya mandatperioden börjar den 15 oktober för kommunfullmäktige.

På valmyndighetens webbplats kan du se resultaten i de olika valen. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillsättande av ledamöter i kommunstyrelsen och andra organ

Den 21 september meddelade Socialdemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet att man kommer att samarbeta för att styra Botkyrka under den kommande mandatperioden. Tillsammans kommer partierna att vara i majoritet i kommunfullmäktige.

I och med detta kan partierna nominera sina kandidater till nämnder, styrelser och andra politiska organ i kommunen. Detta sker löpande under hösten. Vissa organ såsom kommunstyrelsen, valberedningen och krisledningsnämnden tillträder redan under hösten. De olika nämnder som har till uppgift att föra den politiska ledingen inom ett speciellt kommunalt område, till exempel utbildning, kultur eller samhällsbyggnad, tillträder från och med 1 januari 2019.

Valdeltagandet ökade

Det var en större andel av de röstberättigade i Botkyrka som valde att använda sin röst i valet 2018 jämfört med förra valet 2014.

Här kan du läsa mer om valdeltagandet och även se en film där kommunens kanslichef Jakob Etaat kommenterar ökningen.

Information om valet på teckenspråk hittar du på Valmyndighetens teckenspråksidalänk till annan webbplats.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 oktober 2018
Kommun & politik