Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Vill du arbeta som röstmottagare i valet 2022?

Om du tidigare arbetat som röstmottagare hos oss kan gå in och ändra dina kontaktuppgifter när som helst. Logga in på din sida med mobilt Bank-Id precis som tidigare.

Du som jobbat hos oss tidigare kommer få en förfrågan om du vill göra det igen, då behöver du logga in på din sida och endera tacka ja eller nej till uppdraget. Vi kommer höra av oss till dig, därför är det viktigt att du håller dina kontaktuppgifter uppdaterade så vi kan nå dig.

Du som inte arbetat med val tidigare i Botkyrka kommun och vill arbeta 2022 behöver också anmäla ditt intresse för antingen valdagen eller förtidsröstningen. Dessa formulär når du via länken till höger.

Om allmänna val i Sverige

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

I din kommun är valnämnden ansvarig lokal myndighet för valen. Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna kommunens valdistrikt och förtidsröstningslokaler.

Uppdraget som röstmottagare

Inför val delas Botkyrka kommun in i 51 olika valdistrikt. I varje valdistrikt finns en vallokal där det jobbar minst 6 röstmottagare. Dessa har olika roller i vallokalen: en är förordnad som ordförande och en som vice ordförande, resterande är förordnade som röstmottagare. Ordförande och vice ordförande leder arbetet i vallokalen. Det är myndighetsutövning att jobba som röstmottagare och det är röstmottagarna som svarar för ordning i och intill vallokalen. Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad, samt ställer höga krav på noggrannhet och tålamod. Du medverkar till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt.

Dina arbetsuppgifter

På valdagen tjänstgör du från ca kl. 7.30 tills dess att alla röster är räknade, vilket kan bli sent på kvällen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

I rollen som röstmottagare förutsätter vi att du:

  • Har fyllt 18 år senast valdagen
  • Talar god svenska
  • Är stresstålig, serviceinriktad och noggrann
  • Inte står som valbar på lista i Botkyrka, dvs. inte kandiderar för ett parti i Botkyrka kommun
  • Andra språkkunskaper är meriterande

Vänligen observera att om du erbjuds uppdraget som röstmottagare och tackar ja till att medverka så är det viktigt att du, om du får förhinder så snart som möjligt meddelar oss . Din medverkan är viktig för oss och för genomförandet av valet.

Ersättning och utbildning

Som ersättning för genomfört arbete får du ett skattepliktigt arvode, i detta ingår även utbildningstillfället. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Senast uppdaterad:

Mer information och anmälan

Kontakta oss via e-post: val2022@botkyrka.se

Senast uppdaterad: