Kommunens arbete mot illegal hantering av avfall
Texten är uppdaterad 16 mars 2025.
Botkyrka kommuns arbete mot illegal hantering av avfall fortsätter. I februari genomfördes ytterligare ett seminarium tillsammans med andra kommuner som drabbats av avfallsbrottslighet. Det skedde på initiativ av Botkyrka kommun och SKR (Sveriges kommuner och regioner). På mötet deltog representanter från både Regeringskansliet och Naturvårdsverket och Botkyrka kommun lyfte flera av de utmaningar som finns med nuvarande lagstiftning. Kommunens medarbetare har också deltagit aktivt i arbetet med regeringens utredning om straff vid miljöbrott.
Alla hål måste täppas till
Kommunens medarbetare har också deltagit aktivt i arbetet med regeringens utredning om straff vid miljöbrott.
– Det krävs en förändring av lagstiftningen, men det går för långsamt och tyvärr är de rättsvårdande myndigheternas resurser inte oändliga. Men just av den anledningen måste alla hål i denna lagstiftning täppas till. Vi riskerar annars att få en situation där avfallsbrottslingar agerar fritt när polisens resurser och samhällets sökarljus riktas åt den mycket mer spektakulära brottsligheten i samband med gängens ofta dödliga uppgörelser, säger Carina Molin.
Utredningen presenterades i februari och föreslår bland annat en kraftig skärpning av straffskalorna för miljöbrottslighet som sker systematiskt i vinstsyfte, en förbättrad lämplighetsprövning på miljöområdet och en höjning av miljösanktionsavgifterna.
–Vi kommuner agerar med de verktyg vi har, men nu måste lagstiftningen också utvecklas i minst lika snabb takt som de kriminellas kreativitet. Samarbetet med andra myndigheter har gett kommunen ökade förutsättningar för att komma åt den organiserade brottsligheten, vilket är mycket positivt säger samhällsbyggnadsdirektör Carina Molin.
I Botkyrka arbetar kommunen sedan två år tillbaka även med operativ tillsyn mot osund konkurrens. Det är ett sätt att med de verktyg som finns i kommunen och tillsammans med andra aktörer agera mot sådant man ser att det finns ett oroande mönster kring. Kommunen gör det i samverkan med Polisen, Räddningstjänst och berörda myndigheter, däribland Länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket.
I höstas deltog Botkyrka kommun också i en samordnad tillsynsinsats mot avfallstransporter i Stockholms län. I samband med insatsen kontrollerades 14 transporter i Botkyrka, varav 11 visade sig ha brister och 11 åtalsanmälningar gjordes. Insatsen samordnades av Länsstyrelsen och 18 kommuner, Polismyndigheten och Arbetsmiljöverket deltog. När sammanställningen av insatsens gjordes visade resultatet på brister i en stor del av avfallstransporterna.
Positivt besked från Naturvårdsverket
Botkyrka kommun har nu fått ett positivt besked av Naturvårdsverket på ansökan om ersättning för att öppna högen i Kagghamra. Kommunen lämnade in en ansökan för att få full kostnadstäckning från Naturvårdsverket på 8,9 miljoner kronor för de åtgärder som krävs.
– Vi är mycket tacksamma för beslutet från Naturvårdsverket, säger Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör i Botkyrka kommun.
Efter att erforderliga miljötillstånd är klara kommer avfallshögen att öppnas upp och skicka prover av avfallet på analys. Målsättningen är att ta reda på följande:
- Mängden avfall
- Hur stor del av avfallet som vid destruktion kommer att klassas som farligt avfall
- Hur stor del av avfallet som är förbränt
- Hur skadligt avfallet är som ligger i avfallshögen
Resultatet av detta arbete kommer att ge oss underlag för nästa steg.
– Vi och alla Botkyrkabor undrar naturligtvis vad som nu finns i högen efter att den brunnit och nu börjar den processen direkt. Exakt vad som ska ske med högen sedan är alldeles för tidigt att svara på, det bygger på vad som finns i högen. Vår ambition är dock att hitta den lösning som är bäst för Botkyrkas natur, kommunen och skattebetalarna, avslutar Carina Molin.
Senast uppdaterad:
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.