Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Nu kan du som bor i Riksten testa att resa mer hållbart i vardagen

Bild på en man som sitter på en cykel med en lastlåda fram.

Under maj 2023 kommer boende i Rikstensområdet få tillgång till bland annat elsparkcyklar och el-lastcyklar som en del av ett pilotprojekt.

Har du frågor om tjänsterna?

När det gäller frågor om tjänsterna (till exempel hyra av elsparkcyklar eller paketskåp) ska du kontakta respektive leverantör:

https://www.pedalink.se/

E-scooter & E-bike Sharing | Lime Micromobility

https://www.iboxen.se/

https://www.brick.tech/sv-se


Har du frågor om forskningsprojektet?

Kontakta Kungliga tekniska högskolan (KTH) via e-post: samsas@sams.kth.se

12 april 2023

Kommun och politik

Nu kan du som boende i Rikstensområdet prova på att använda elsparkcyklar, el-lastcyklar och även paketskåp för att underlätta din vardag. Samtidigt bidrar du till minskade utsläpp från transporter.

Tjänsterna kommer att bli tillgängliga stegvis under maj 2023 och detta är en del av ett pilotprojekt, där Botkyrka kommun samarbetar med Region Stockholm och olika marknadsaktörer. Genom försöket vill vi ge boende i Riksten tillgång till ett brett utbud av mobilitetstjänster och samtidigt få mer kunskap om hur Rikstensborna reser i dag och vilka nya resealternativ som efterfrågas.

Parallellt med pilotprojektet pågår också ett forskningsprojekt i Rikstensområdet där 10 familjer ingår och som under ett knappt år får möjlighet att prova olika hållbara mobilitetslösningar som förenklar vardagen och leder till en minskad klimatpåverkan. Projektet leds av Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) och är ett samarbete med Botkyrka kommun och olika marknadsaktörer.

Bild på en man som håller i en elsparkcykel.

En av de tjänster som erbjuds i Rikstensområdet är möjligheten att hyra elsparkcyklar via Lime.

Vad finns tillgängligt för dig?

Nedan ser du vilka tjänster som erbjuds i Rikstensområdet. Var de olika tjänsterna finns kan du se på kartan nedan. Justeringar kan ske under projekttiden.

  • Elsparkcyklar - Lime erbjuder möjligheten att hyra elsparkcyklar för att du snabbt och enkelt ska kunna ta dig runt i området och ned till pendeltåget.
  • El-lastcykel - Cykelpoolen Pedalink ger möjligheten att hyra el-lastcykel.
  • Leveransboxar - med iBoxen kan du enkelt hämta, returnera och skicka dina paket via leveransboxarna – oavsett tid på dygnet.
  • Brick gör det möjligt för dig att kunna hyra laddare när batteriet är slut på telefonen.
Karta över Rikstensområdet.