Störningsinformation:
Avstängda e-tjänster torsdag 19 september
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Feriepraktik (sommarjobb) i kommunen

Botkyrka erbjuder sommarjobb i form av feriepraktik för ungdommar i mellan 16-18 år och folkbokförda i kommunen. Under 2019 kan de ungdomar som är födda 2001, 2002 eller 2003 söka feriepraktik. Matchningsprocessen av årets feriepraktik pågår fram till maj månad.

Har du missat att söka en feriepraktikplats till i sommar? Då har du chensen nu. Vi har ett antal lediga feriepraktikplatser kvar och öppnar därför för en extra ansökningstid. Ansökningstiden är öppen 2-3 maj 2019. Eftersom det bara är ett antal platser kvar kan vi inte garantera att alla som söker nu kommer att få en plats utan matchning sker i mån av plats,
 • 17 juni – 5 juli
 • 8 juli – 26 juli
 • 29 juli – 16 augusti

Det är inte säkert att du får den tidsperiod du helst vill ha. Om många vill ha en viss period sker urvalet genom lottning. Chansen ökar om man kan jobba fler än bara en period.

 • Platser som finns att söka är inom lokalvård och fastighets- och markskötsel.

inloggningsuppgifter kommer du att få vid registreringen av din ansökan. Dina inloggningsuppgifter får du till den e-postadress du angett i ansökan. Var noga med att inte lämna ut dina inloggningsuppgifter till någon annan. Kolla i skräppost om inloggningsuppgifter hamnat där

För dig som bor hos någon annan, till exempel som inneboende, är det viktigt att du fyller i en c/o-adress (in care of) med det namn som står på dörren. Annars riskerar du att missa ditt sommarjobbserbjudande.

Matchningsprocess pågår fram till maj månad

Matchningsprocessen av årets feriepraktikplatser pågår fram till maj månad. Vi meddelar alla som blir erbjudna en plats löpande fram till mitten av maj. Om du blir en av dem som blir erbjuden en plats kommer vi att meddela dig dels via brev, dels via mail.

Feriepraktik är en utmärkt möjlighet att testa på ett yrke och samtidigt tjäna pengar, men det är också en värdefull erfarenhet inför ditt framtida yrkesliv. Möjligheterna är många när man väl kommit in i arbetslivet. Här får du chansen att skapa dig en uppfattning om hur en arbetsplats fungerar samt skaffa dig arbetslivserfarenhet och nya kontakter som kan leda till extrajobb under kvällar, helger eller lov.


Frågor och svar om feriepraktik

Vad är feriepraktik?


Feriepraktik är en chans för dig att testa på hur det är i arbetslivet. .

 • Som feriepraktikant ersätter du inte en ordinarie anställd.
 • Du har en handledare.
 • Varierande arbetsuppgifter vilket ger dig en bra grund när det är dags att komma ut i arbetslivet.


Vad händer om jag skriver min adress fel i ansökan?

Under ansökningsperioden kommer du som ansökt kunna logga in via ”Mina sidor” för att ändra eller komplettera din ansökan. Information om detta samt inloggningsuppgifter kommer du att få vid registreringen av din ansökan. Dina inloggningsuppgifter får du till den e-postadress du angett i ansökan. Var noga med att inte lämna ut dina inloggningsuppgifter till någon annan.

För dig som bor hos någon annan, till exempel som inneboende, är det viktigt att du fyller i en c/o-adress (in care of) med det namn som står på dörren. Annars riskerar du att missa ditt sommarjobbserbjudande.

När ansökningsperioden är slut kan du inte ändra dina önskemål i ansökan. Däremot kan du under och efter ansökningsperioden ändra i dina personuppgifter. Ändringen gör du genom att logga in på ”mina sidor” eller mejla ändringar till sommarjobb@botkyrka.se för uppdatering.

Anställningsavtal

När du har fått ett brev med erbjudande om feriepraktik ska du komma till oss och skriva avtal. Plats och tid finns i brevet du får hem. Du som inte har fyllt 18 år måste ha målsmans underskrift i erbjudande brevet, som du även måste ta med i till avtalsskrivningen, för att kunna skriva på anställningsavtalet. Du kan också ta med dig målsman till själva avtalsskrivningen.


När får jag arbeta?
Kommunen erbjuder ungdomar tre veckor feriepraktik, max 90 timmar, under tre olika perioder:

De aktuella perioderna för att feriepraktisera 2019 är:

 • 17 juni – 5 juli
 • 8 juli – 26 juli
 • 29 juli – 16 augusti

Det är inte säkert att du får den tidsperiod du helst vill ha. Om många vill ha en viss period sker urvalet genom lottning.

Sommarskola
Tänk på att inte söka till period 1 om du vet, eller tror, att du kommer att gå i sommarskola. Du kan också skriva i din ansökan att du sökt sommarskola.

Inom vilka arbetsområden kan jag få arbeta?
Det finns många olika områden och det kan variera lite från år till år, men exempel på områden är: administration, bibliotek, djurskötsel, fastighets- och markskötsel, media, idrott, lokalvård, musik och barnomsorg.

När du gör din ansökan kan du se vilka områden som är aktuella i år.

Det är inte säkert att du får feriepraktik inom det område du helst vill ha. Om många vill ha ett visst arbetsområde sker urvalet genom lottning.

Kan jag önska mer än bara ett arbetsområde?
Ja, välj de alternativ du är intresserad av. Det kan vara ett eller flera arbetsområden. Vi utgår alltid från det du valt när vi fördelar platserna.

Jag skrev fel och vill ändra min ansökan men det går inte?
Skicka ändringen till sommarjobb@botkyrka.se så återkommer vi till dig.

Vad ska jag tänka på innan jag börjar min feriepraktik (sommarjobb)?

Ungefär tio dagar innan du påbörjar din feriepraktik behöver du höra av dig till din handledare. Namn och kontaktuppgifter till handledaren hittar du på ditt avtal. Stäm av med din arbetsledare vilken tid och vart du ska vara första arbetsdagen. Vem som möter upp dig på plats. Om du ska ta med dig lunch eller inte och lämna dina kontaktuppgifter så att de får tag på dig om det skulle behövas.

Lämna ut namn och telefonnummer till närmast anhörig första arbetsdagen så att din handledare vet vem som ska kontaktas om det skulle hända dig något på ditt sommarjobb.

Hur lång lunch har jag rätt till?
Du har rätt till 30 minuter sammanhängande lunchrast om arbetsdagen är längre än fyra och en halv timme. Lunchen räknas inte in i arbetstiden. Tänk på att inte räkna med den tid du haft lunchrast när du sammanställer din tidrapport.

Vad ska jag göra om jag blir sjuk?
Om du blir sjuk ska du alltid först kontakta din arbetsplats direkt på morgonen första sjukdagen och göra en sjukanmälan. Sjukfrånvaro innebär alltid löneavdrag.

Om du är sjuk längre än tre dagar, ska du även höra av dig till oss. Du kan skicka e-post till sommarjobb@botkyrka.se eller ringa på telefonnummer 08-530 610 00.

Om du inte hör av dig och anmäler sjukfrånvaro avbryts din feriepraktik efter två dagars som du varit borta.

Kan jag vara ledig under min feriepraktikperiod?

Vi beviljar inte någon ledighet under de tre feriepraktik veckorna. Om du uteblir från din arbetsplats i mer än två dagar och inte sjukanmält dig från första dagen du är sjuk, förlorar du din plats.

Hur lång lunch har jag rätt till?
Du har rätt till 30 minuter sammanhängande lunchrast om arbetsdagen är längre än fyra och en halv timme. Lunchen räknas inte in i arbetstiden. Tänk på att inte räkna med den tid du haft lunchrast när du sammanställer din tidrapport.

Hur fungerar det med försäkring och sånt?
Du är olycksfalls- och ansvarsförsäkrad via din arbetsgivare Botkyrka kommun. Om du råkar ha sönder någonting eller gör dig illa ska du berätta det för din handledare eller arbetsplatsen direkt. Försäkringen täcker inte personliga tillhörigheter som t ex mobiltelefon, kläder, skor, glasögon mm.

Kom ihåg att du tar med dig dessa under eget ansvar. Kolla upp med din hemförsäkring om vad som gäller för dessa.

Vad är timlönen?

Lönenivå för 2019 är 65 kr/timme inkl. semesterersättning.

Arbetskläder

Du som gör din feriepraktik i Botkyrka kommun kommer under avtalsskrivningen få en t-shirt med texten "Feriepraktikant Botkyrka" i ryggen.

Använd den när du jobbar så alla du möter under arbetet enkel kan se att du är feriepraktikant och kanske inte svara på alla frågor.

Hör efter med din handledare om du behöver tänka på att ta på dig oömma kläder eller "kläder efter väder". Om du behöver ha eventuell skyddsutrustning kommer din handledare se till att du får det du behöver.

Information om utdrag ur belastningsregistret

Information om utdrag ur belastningsregistret

Det är flera arbetsplatser som kräver utdrag ur belastningsregistret. Information om du behöver att utdrag kommer att stå i det brevet som du får från kommunen. Blanketten får du vid avtalsskrivning, du kan även beställa ett utdrag ur belastningsregistret via polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, vilken blankett du behöver fylla i kommer att stå i brevet.

Det är viktigt att du har med dig ett uttdrag ur belstningsregistret din första arbetsdag för att få behålla ditt jobberbjudande.

Var ute i god tid

Tänk på att det kan ta upp till två veckor innan du har fått hem uttdraget ur belasstningsregistret, så gör din ansökan i tid så du hinner få hem det innan du börjar.


Vem ansvarar för vad?

Arbetsgivarens ansvar: Din officiella arbetsgivare är Botkyrka kommun. Det betyder att kommunen betalar din lön och står för försäkringar.

Arbetsplatsens ansvar: Din arbetsplats är en av kommunens verksamheter, föreningar eller företag. Det är arbetsplatsen som ansvarar för handledning, arbetsschema och arbetsuppgifter. Arbetsplatsen ska se till att arbetsmiljöreglerma följs. Attestera tidrapporter som krävs för löneutbetalning.

Här hittar du arbetsmiljöreglerna för minderåriga.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Feripraktikantens ansvar

 • respektera​ arbetstiderna
 • respektera reglerna som arbetsplatsen har
 • följa instruktioner
 • ha ett trevligt bemötande
 • ha ett vårdat språk
 • ta arbetet på allvar
 • göra ditt bästa

Kom ihåg att det du presterar kommer att bli en värdefull merit för dig i framtiden.

Försäkring av personliga tillhörigheter

Kommunen försäkringar täcker inte skada eller förlust av personliga tillhörigheter (skor, kläder, telefon, glasögon mm.). Kom ihåg att du tar med dig dessa under eget ansvar. Kolla upp med din hemförsäkring om vad som gäller för dessa.

Så lyckas du med din feriepraktik

Anställningsavtal

Ett anställningsavtal är ett kontrakt där står det som du och arbetsgivaren har kommit överens om, bland annat när det gäller arbetstider, lön och anställningslängd. Det är viktigt att du skriver på ett anställningsavtal innan du börjar ditt arbete.

Lagar och regler

Det finns regler för vad du får och inte får göra på ett arbete beroende på din ålder. Det och annat kan du läsa om på Arbetsmiljöverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatt

Om du tjänar mindre än 18 824 kr i år (2013) kan du ansöka om befrielse från skatteavdrag så att du slipper betala skatt. Annars drar arbetsgivaren automatiskt skatt från din lön.

Blanketten för ansökan om befrielse från skatteavdrag finns att ladda ner från Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 april 2019
Näringsliv & arbete