Stäng meddelande

Att jobba på vård- och omsorgsförvaltningen

Som medarbetare i Botkyrka kommun kan du utvecklas, både i din yrkesroll och som människa. Handläggarna Natalie och Pierre stödassistenten Sandra berättar om Botkyrka som arbetsplats.

Natalie och Pierre står vid ett skrivbord och tittar in i kameran.

Natalie Afram och Pierre Bisse arbetar som handläggare i Botkyrka kommun. Båda vill utvecklas yrkesmässigt i Botkyrka.

Öppenhet och empati viktigt för att lyckas

Att göra skillnad för människor är det som driver Natalie Afram och Pierre Bisse i arbetet som handläggare. Stödet från kollegorna och mångfalden i Botkyrka bidrar också till att de trivs och vill utvecklas i Botkyrka kommun.
–Vårt arbete påverkar människors liv, och man får så mycket tillbaka från medborgarna, säger Natalie och Pierre.

Utsikten från våning 12 på kontoret i Tumba är storslagen: grönskande ängar, kossor, skog, höghus och radhus. Högst upp i huset finns myndighetsutövningen inom vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka kommun. Här arbetar kollegorna Natalie Afram och Pierre Bisse som handläggare.

Pierre Bisse började jobba på myndighet redan under studierna till socionom. Efter examen i januari 2019 blev han fast anställd. Idag är han handläggare för ett område i Tumba. Det innebär att han utreder och följer upp människors behov av stöd inom äldreomsorgen. En viktig del av arbetet är att skapa sig en helhetsbild av medborgarens behov och situation.

—Det handlar om att se varje människas behov och vad som påverkar behovet. Vi jobbar med en metod där vi sätter individens behov i centrum. Här blir bemötandet jätteviktigt, att vara lyhörd, öppen och lyssnande, och att se helheten runt en medborgares behov. Det här är vi bra på i Botkyrka, säger Pierre Bisse.

Bra stöd från chefer och kollegor

Natalie Afram har jobbat i lite mer än två år i Botkyrka kommun och har redan provat på flera områden inom myndighet. Hon har varit handläggare, jobbat med vårdplanering, gjort uppföljningar och jobbat med finskt förvaltningsområde. Natalie är statsvetare och blev rekommenderad att söka till Botkyrka kommun. Förutom mötet med människor är det kollegorna och det stöd hon får från dem en anledning till att hon trivs med jobbet.

–Den första dagen var det pirrigt och spännande. Jag kände ingen här. Idag skulle jag ha svårt att sluta. Det är kollegorna som gör att man vill komma till jobbet. Jag känner mig aldrig ensam utan det finns alltid kollegor att bolla med. Vi har ett bra stöd från chefer och kollegor. Tillsammans hjälps vi åt så att besluten blir rättssäkra, säger Natalie Afram.

Ett utmanande arbete

Både Natalie och Pierre beskriver ett varierande arbete, där ingen dag är den andra lik. Det är ofta ett utmanande arbete där man behöver hantera svåra frågor och situationer. Högskoleutbildning som socionom är en viktig grund att stå på för att få grepp om lagstiftningen och hur samhället är organiserat. Men både Pierre och Natalie poängterar att det är dina personliga egenskaper som avgör om du ska lyckas i arbetet.

–Det handlar om att möta människor i olika livssituationer. Ibland möter vi människor som lever i stor utsatthet. Ibland behöver vi också ge svåra besked, och förmedla det på rätt sätt och med rätt ton. Respekt, öppenhet och empati är viktiga egenskaper för att jobba här. Det gäller att stötta medborgaren i varje steg, säger Pierre.

Det gäller också att vara flexibel och kunna fungera som spindeln i nätet åt medborgaren.

–Vi möter många utmaningar, och det är aldrig tråkigt. Det är viktigt att kunna ställa om snabbt. Ibland behöver vi gå utanför rollen som handläggare. Till exempel genom att kontakta andra myndigheter som kan hjälpa medborgaren. En gång följde jag också med en medborgare från bostaden till ett besök på ett vård- och omsorgsboende så att hon skulle känna sig trygg, säger Natalie.

Älskar mångfalden

Både Natalie och Pierre vill utvecklas yrkesmässigt i Botkyrka kommun. Pierre kan så småningom tänka sig en ledarroll. Natalie vill gärna jobba med utveckling av något slag, till exempel inom arbete som rör våld i nära relationer. Men först vill de behärska sina nuvarande roller fullt ut.

Till sist: vad är speciellt med att jobba i just Botkyrka?

–Mångfalden! Jag älskar mångfalden! Du hittar varje sorts människa i den här kommunen, säger Pierre Bisse.


Sandras hjärta klappar för människor

Hon stortrivs med arbetet på ett gruppboende i kommunen. Förutom rollen som stödassistent är värmländskan Sandra Larsson även samordnare på gruppboendet i omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

– Jag känner verkligen att jag gör skillnad! Man betyder något i en persons liv och det känns speciellt, säger Sandra Larsson.

I rollen som samordnare är hon enhetschefens högra hand och hjälper till med planeringen av verksamheten, med arbetsplatsträffar samt hjälper till med fakturor. Funktionen som samordnare upptar i genomsnitt sju timmar i veckan. Det blir en chans att utvecklas som person, få mer ansvar och delta mer i verksamheten.

Mycket energi på nätverksträffarna

Som dokumentations- och kommunikationsstödjare vid sin enhet är Sandra också med på nätverksträffar med personer från de andra gruppboendena några gånger per termin.

– Vi tar med oss frågor från personalgruppen till nätverksträffarna. Det är sån härlig energi på de här träffarna och man får med sig massor av bra råd tillbaka vid varje träff.

– Jag tror jag passar bra i rollen som samordnare och är i grunden en vän av ordning och struktur. Jag älskar struktur!

Fastnade för människorna

Sandra Larsson utbildade sig till undersköterska och egentligen med inriktningen mot att arbeta med äldre. Men på en praktik på ett gruppboende i Kumla fastnade hon för människorna där på boendet. Det blev till att jobba med funktionsnedsatta istället. Och det är verkligen inget som hon ångrar.

– Dom är speciella. Om man får ett gott intryck av en människa så sitter det i, intygar Sandra med ett stort glatt leende.

Personalen på boendena tillbringar mycket tid med brukarna. På Sandras gruppboende bor det sex brukare med varierande funktionsnedsättning. Det är personal närvarande både dagtid och nattetid. Sandra nämner att hon kommer väl ihåg brukare hon arbetat med, exempelvis en brukare på det första boendet i Kumla.

– Det är ofta olika uttryck som de har sagt som etsar sig kvar i minnet. Man blir varm i hjärtat när man tänker på det.

Minnen som värmer och öppet klimat

Hon trivs fint med arbetsplatsen och kommunen. Det öppna klimatet bland kollegor och Botkyrkaborna faller Sandra i smaken. Kärleken tog Sandra Larsson till Botkyrka 1998 och efter jobb i andra kommuner började hon i Botkyrka kommun 2003. Dåvarande sambon är inte längre kvar i bilden men kärleken till Botkyrka och jobbet som stödassistent sitter djupt.

– Människorna från olika kulturer och med olika bakgrunder är så intressant. Det gillar jag. Man bär med sig olika grejer och det delar vi med oss av, säger Sandra Larsson.

Fakta om Sandra:

  • Född: Fagerås 3 mil utanför Karlstad i Värmland.
  • Yrke: Stödassistent och samordnare
  • Började i Botkyrka kommun: ”Jag brukar fråga en brukare jag jobbade för tidigare. Han har koll på att det var 1998 jag kom till Stockholm. 2003 började jag i kommunen”.
  • Utbildning: undersköterska
  • Ålder: 39 år
  • Familj: sambo och hund
  • Sagt om sig själv: ”Jag älskar struktur”
Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 september 2019
Näringsliv & arbete