Öppna mobilmenyn

Nyhet

900 år sedan mordet på Botkyrkas helgon

29 juli 2020

Kommun och politik

I år är det enligt legenden 900 år sedan den missionerande bondsonen Botvid mördades. Den 28 juli är det premiär på en film om helgonet som har gett Botkyrka dess namn och pryder kommunens vapen.

Svenska kyrkan har utsett 2020 till Botvids jubileumsår för att hedra Sankt Botvid. Den 28 juli var det datum då helgonet Botvid firades under medeltiden och dagen är ännu Botvids namnsdag i almanackan.

Journalisten och författaren Maja Hagerman har gjort den historiska kortfilmen Botvid och miraklerna, och den har passande nog premiärvisning just på Botvid-dagen vid Botkyrka kyrka. Filmen visas utomhus på kyrkans vägg. Dagen uppmärksammas också med en vandring på Sankt Botvids pilgrimsled mellan Salems kyrka och Botkyrka kyrka.

Botvid var bosatt i Hammarby nära nuvarande Botkyrka kyrka. Under en resa till England blev han kristen och började sedan missionera. Omkring år 1120 blev han mördad av en tidigare träl som han själv hade frigett. Mordet ska ha skett med Botvids egen yxa. Redan under 1100-talet vördades Sankt Botvid som helgon.

Den kyrka som byggdes intill Hammarby av Botvids bror Björn fick namnet Bothwidiia kyrka och Botvids kvarlevor flyttades dit. Socknen och senare kommunen namngavs efter kyrkan.

 

Botkyrka kommuns kommunvapen föreställer helgonet St Botvid med en yxa i ena handen och en fisk i den andra.
Sedan 1954 föreställer Botkyrkas kommunvapen Sankt Botvid där han håller en yxa i ena handen till minne av mordet på honom. I den andra handen håller han en fisk för att påminna om ett mirakel när han fyllde två båtar med fisk.

 

I år är det enligt legenden 900 år sedan den missionerande bondsonen Botvid mördades