Öppna mobilmenyn

Nyhet

Anpassad öppning för seniorer

26 augusti 2020

Stöd, omsorg och familj

Den 21 september öppnar mötesplats Tumba och Grödinge i anpassad form.
– Tillsammans med deltagarna har vi anpassat verksamheten så att vi minskar risken för spridning av coronaviruset. Bland annat begränsas antalet deltagare och gruppaktiviteter, säger Afamia Elkhoury, omsorgschef Botkyrka kommun.

Botkyrka kommun har två mötesplatser för seniorer över 60: Mötesplats Tumba och Mötesplats Grödinge. Båda verksamheterna har varit stängda sedan i mars för att begränsa spridningen av coronaviruset. Nu har kommunen tillsammans med deltagare riskbedömt hur en anpassad öppning kan ske på ett säkert sätt.

– Risken att bli smittad av coronaviruset är fortfarande stor. Men vi vet samtidigt att deltagarna saknar gemenskapen och träningen. För att motverka isolering och sjukdom till följd av det har vi tillsammans med deltagarna anpassat mötesplatserna efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det blir inte riktigt som vanligt, och vi behöver alla ta ansvar för att verksamheten hålls säker, säger Afamia Elkhoury, omsorgschef Botkyrka kommun.

Max 10 deltagare samtidigt

För att minska risken för smittspridning kommer antalet deltagare att begränsas till max 10 personer samtidigt. Caféer och omklädningsrum hålls stängda och man avvaktar med gymnastik i grupp. För träning på Mötesplats Tumba behöver man anmäla sig i förväg och det kommer att finnas tydliga hygienrutiner. Efterlevanden av anpassningarna kommer att följas noga.

– Samma gäller som i samhället i övrigt. Ingen får komma till mötesplatserna med förkylningssymtom. Vi håller avstånd inne på mötesplatserna. Och för riskgruppen över 70 gäller ju fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att begränsa nära kontakter, säger Nina Räsänen, verksamhetschef hemtjänst i Botkyrka kommun.

Mötesplats Tumba fortsätter i lokalerna i Tunängen. Terminskorten för våren 2020 gäller på även under hösten, eftersom mötesplatsen har varit stängd under stora delar av våren.