Öppna mobilmenyn

Nyhet

Årets pedagoger 2020

18 september 2020

Skola och förskola

Botkyrka kommuns utmärkelse ”Årets pedagoger 2020” går i år till Lena Sundqvist på Eklidsskolan och Max Romell på Tumba gymnasium. Det ärofyllda priset delas ut i samband med en mindre, pandemianpassad lunch vid Sturehovs slott. Lena och Max får diplom, blommor och 10 000 kr i prispengar. Det är andra gången priset delas ut och syftet är att lyfta fram skickliga pedagoger som goda förebilder och inspiratörer.

Med hänsyn till pandemin får ett stort firande med en jublande folkmassa bytas ut mot en lunch på Sturehovs slott med pristagarna, deras närmaste chefer, utbildningsnämndens ordförande och utbildningsdirektören.

Priset överlämnas av utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) som säger att
– Botkyrka ska ha Sveriges bästa skolor och förskolor. För att nå det målet behöver vi Sveriges bästa lärare. Idag uppmärksammar vi två av dessa.

Utbildningsdirektör Anette Älmdalen läser upp juryns motiveringar och säger att
– Vi har många fantastiska lärare och förskollärare i Botkyrka. Det är roligt att få uppmärksamma två av dem extra mycket. Både Lena och Max är goda exempel på lärare som ser varje elev och tar reda på vad just den eleven behöver för lyckas. De är också en stor tillgång i det kollegiala lärandet på skolan.

En kvinna sitter på en bänk inomhus framför ett fönster. Till höger har hon blomsterbukett och diplom.

Lena Sundqvist, speciallärare och specialpedagog vid Eklidsskolan

Lena arbetar som speciallärare och specialpedagog. Hon är Eklidsskolan trogen sedan många år. Eleverna kallar henne gärna orienterings-Lena eftersom hon gärna tar med sitt stora intresse för orientering till undervisningen.

Juryn har följande motivering till att Lena får priset:

"Du sätter varje elevs optimala lärande främst, skapar trygghet och agerar direkt om du ser att en elev har behov. På skolan skapar du trygghet för elever, vårdnadshavare och personal. Du sätter alltid eleven i första rummet.

Ditt engagemang för eleven utmärker sig – du ger dig inte förrän alla är i mål."

En kvinna sitter på en bänk inomhus framför ett fönster. Till höger har hon blomsterbukett och diplom.

Max Romell, lärare i engelska och tyska vid Tumba gymnasium

Max arbetar sedan fem år tillbaka som lärare i engelska och tyska vid Tumba gymnasium. Han är även mentor för elever vid det estetiska programmet.

Juryn har följande motivering till att Max får priset:

"Du är en pedagog med stort engagemang för dina elevers utveckling. Din undervisning präglas av tydlighet och du har alltid individen i fokus. Dina elever vittnar om att de känner sig trygga, sedda och lyssnade till.

Undervisningen präglas av variation i upplägg och redovisningsformer och anpassas efter elevernas varierande behov för att alla ska få möjlighet att nå sin fulla potential."

Fakta om priset Årets pedagoger

Årets pedagoger är en utmärkelse som utbildningsnämnden i Botkyrka instiftade 2019. Priset ska lyfta fram pedagoger som goda förebilder och inspiratörer. Målet är att långsiktigt öka kvalitéten i kommunens förskolor och skolor. Pedagoger kan nomineras till priset av vårdnadshavare, kollegor, chefer eller elever. En jury utser sedan vinnarna enligt kriterier som beslutats av utbildningsnämnden.

Utomhusbild med sex personer som sitter tillsammans på ett bord med bänk. Grönska i bakgrunden.

Pristagarna Lena Sundqvist och Mats Romell i mitten. Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) till vänster, Carina Bergman, biträdande rektor och Anette Älmdalen, utbildningsdirektör i bakre raden och Madeleine Reiser biträdande rektor på Eklidsskolan till höger.