Öppna mobilmenyn

Nyhet

Teddy är Botkyrkas testcyklist

05 oktober 2020

Boende och närmiljö

Under två veckor har Teddy från Tullinge deltagit i Energi- och klimatrådigvningens projekt Testcyklist 2020. Han har fått testa att använda elcykel som transportmedel och nyttjat bil och kollektivtrafik så lite som möjligt. Syftet med projektet är att uppmärksamma vilket fantastiskt transportmedel cykeln är.

I söndags var Teddys sista dag som testcyklist. Vi passade på att fråga honom hur det har gått. På det hela taget tyckte han att det gått bra och verkade nöjd med sina veckor med elcykeln. Så pass bra att han nu planerar att köpa en egen elcykel.

Teddy bor i Tullinge och jobbar i Liljeholmen. Det innebär en resa på 3,4 mil tur och retur varje dag.

I normala fall tar jag bilen till jobbet eller så tar jag pendeln. Den blir en blandning beroende på vad jag ska göra, säger Teddy.

Han tycker det bästa med elcykeln är att den hjälper till så att man inte blir så svettig även om det är motvind. Däremot hade han hoppats att elen hade hjälpt till lite mer i uppförsbackarna. Att åka och handla har inte varit några problem. Varorna har fått plats i cykelkorgen och Teddy tycker det har fungerat smidigt. Det som fick honom att sakna bilen mest var när det regnade.

Bästa tipset är bra kläder

Teddys tips till den som funderar på att börja använda cykeln som transportmedel är att ha bra kläder. Bra handskar är viktigt för att hålla händerna varma och man bör tänka på att temperaturen kan växla mycket under en dag.

Man får planera för varmt och kallt. När man ska hem är det varmare och det är stor skillnad mot när det är fem grader på morgonen. Det gäller att ha varma kläder som andas.

På frågan vad det var som fick honom intresserad av att delta i projektet svarar Teddy att han ville prova på elcykel. Efter två veckor tycker han att han fått en uppfattning om vilken slags elcykel han vill köpa. Han drar också slutsatsen att det bästa med cykelpendlingen är att få morgonluft innan jobbet.

Vi önskar Teddy lycka till med det fortsatta cyklandet.


Läs mer om projektet Testcyklist 2020 på Energirådgivningen i Stockholmsregionens webb.


Teddy står bredvid sin elcykel. Han har cykelhjälm på huvudet, röd jacka och mörka byxor.

I två veckor har Teddy cykelpendlat från Tullinge till Liljeholmen.

Energi- och klimatrådgivning

Botkyrka kommun ingår i Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen. Om du vill ha råd och tips från kommunens energi- och klimatrådgivare Erik Bergström kan du kontakta honom på 08-29 11 29 eller erik.bergstrom@botkyrka.se.

Energirådgivningen i Botkyrka