Öppna mobilmenyn

Nyhet

Årets tillväxtkommun för tredje året i rad

16 december 2020

Näringsliv och företag

För tredje året i rad vinner Botkyrka kommun första pris som bästa tillväxtkommun i Stockholms län. Det är resultatet i kreditupplysningsföretaget Synas årliga ranking.

Jag enormt glad men inte förvånad. Det är ingen slump att Botkyrka har varit bäst i regionen tre år i rad, våra företagare är helt enkelt exceptionella. Det är väldigt kul att den positiva utvecklingen fortgår och det är viktigt att belysa att företagens tillväxt stärker hela kommunen, säger Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S).

Synas årliga ranking ”Bästa Tillväxt” utser en vinnare i varje län i Sverige och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Resultatet bygger på tre olika kriterier i alla aktiebolag och jämfört hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i länet som har störst andel företag som nyanställer, störst andel som ökar sin omsättning och flest som går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra. Priset bygger på statistik för boksluten 2018 och 2019.

Priset som årets tillväxtkommun går till Botkyrkas företagare. Det är de som skapar växande bolag med fler jobb och det är dessutom väldigt imponerande att se hur många entreprenörer på ett skickligt sätt hanterar rådande utmaningar i spåren av Covid19, säger Gustav Fridlund, näringslivschef i Botkyrka kommun.

Småföretag, internationalla bolag och kreativa aktörer

Företagsstrukturen i Botkyrka kommun är inte unik i jämförelse med många andra kommuner. Av Botkyrkas knappt 6 000 företag är cirka 60 procent soloföretag, men tillväxten sker framför allt i företag som har från 5 till 50 anställda och uppåt. Varje år startas det ungefär 600 nya företag. Men här finns också internationellt starka arbetsgivare som Alfa Laval och Delaval, likväl som kreativa aktörer som Riksteatern och Cirkus Cirkör samt proaktiva investerare. Just nu arbetar Botkyrka kommun med nästa stora utvecklingsprojekt i denna del av regionen: ”Södra porten, där det nya Stockholm börjar”.

Företagen skapar jobb och tillväxt för Botkyrka och botkyrkaborna. Företagen är en enormt viktig pusselbit i att stärka samhällsutvecklingen och möjliggöra för kommunen att leverera en högkvalitativ välfärd som starka skolor och en trygg omsorg, säger Ebba Östlin.

Botkyrka kommun har nu vunnit priset "Bästa Tillväxt" de tre senaste åren och varit på topp 3-platsen totalt nio gånger sedan 2010.

Självklart har pandemin gjort det enormt tufft för många företag, men de har ställt om och ställt upp. I tuffa tider är det är vårt ansvar som kommun att vara än mer lyhörda för nya behov och hur vi kan svara mot dessa. Vi ska se till att skapa de förutsättningar och stöd som våra företag behöver för att fortsätta i en positiv riktning, avslutar Ebba Östlin.

Med en omsättningsökning på hela 73 procent och ökning från två till 18 anställda blev det minst sagt ett raketår för SurÅdeg i Norsborg förra året.

Om Synas undersökning

Utmärkelsen Bästa Tillväxt delas ut av varje år av Syna som är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag. Syna granskar alla svenska aktiebolags bokslut. De tittar på resultatet mellande två senaste boksluten. Vinnare i varje län blir den kommun som har störst andel företag som:

  • ökar sin omsättning
  • går med vinst
  • nyanställer

Kontaktuppgifter

Gustav Fridlund, näringslivschef
Telefon: 073 421 87 85
E-post: gustav.fridlund@botkyrka.se

Nadina Rosengren, stabschef
Telefon: 070 187 08 80
E-post: nadina.rosengren@botkyrka.se