Öppna mobilmenyn

Nyhet

Årets Företagare i Botkyrka

18 december 2020

Näringsliv och företag

Efter flera decennier som företagare fick en märkbart rörd Janne Carlsson på Vicky Teknik igår ta emot priset Årets företagare i Botkyrka kommun. Hans gärning? Att rädda liv på vägarna!

Organisationen Företagarna delar varje år ut priset Årets Företagare. Botkyrka kommuns vinnare 2020 heter Jan-Olof Carlsson (eller Janne som han helst kallas). Trots att han levt hela sitt liv i Botkyrka är han lite av en självvald doldis som företagare. Men de allra flesta har nog sett hans produkter längs vägarna.

Räddar liv

Hans företag Vicky Teknik AB är marknadsledande när det gäller att producera de stora skyltar som visar hur vi ska köra vid vägarbeten och olyckor. Då brukar man också kunna något som ser ut som släp och som sitter monterade på till exempel räddningsfordon medan de jobbar. Det är speciella påkörningsskydd som i branschen kallas TMA. Syftet med dem är att skydda dem som jobbar på marken på platsen, men också den bilist som kanske inte upptäcker att det är ett stillastående fordon i vägbanan i tid.

Vi vet inte hur många liv vi räddat vid det här laget. Här var det två killar i en pickup som körde rakt in i TMA-bilen i 120 knyck. De klev ur bilen för egen hand. Vore det inte för skyddet hade det varit två döda – minst, säger Janne och pekar på ett kraftigt ihoptryckt påkörningsskydd.

Firar 25 år i år

I år firar Vicky Teknik 25 år och som extra guldkant på det firandet kan Janne alltså även titulera sig Årets Företagare.

Det är ofantligt stort för mig. Jag blir riktigt rörd, det är ett erkännande. Kanske låter det lite klyschigt, men det är ju samtidigt mina medarbetare som åstadkommit det här med mig, säger Janne.

Kollegan Ralf Karlsson har varit med under hela resan med Vicky sedan 1995 och tillsammans har de utvecklat sin produkt. Numera levererar de specialbyggda TMA-fordon med skyltar på till åkerier som i sin tur jobbar för Trafiksäkerhetsverket. Skyltarna bygger på ljusdioder och via en padda kan man byta motiv på nolltid inifrån förarhytten.

Utmaningen just nu är att få klar vår nya skylt som bygger på 4G-teknik. Då kan någon på kontoret ändra motiv på skyltarna eller få information om något är trasigt för att snabbt kunna skicka ut en reparatör, säger han.

Stark framtidstro

I år har Janne anställt ytterligare tre personer i verkstaden. Även om corona gjort beslutsgången hos kunderna betydligt långsammare än annars är framtidstron stark. I kommunen finns bra samarbeten med andra företag menar han.

Om två, tre år ska vi ha etablerat oss i Norge och Finland också och ha servicekontor där. Jag tror på en ljus framtid!
Janne Carlsson med blombukett

Från vänster Kristina Törnros Jansenberger Kontorschef Handelsbanken i Tullinge. Mitten pristagearen Janne. Höger Kurt Ståhl Ordf Företagarna Botkyrka-Salem. Fotografen: Nils Petter Nilsson