Öppna mobilmenyn

Nyhet

Ny samlingsplats för Botkyrkaborna i Tumba

22 december 2020

Kommun och politik

Botkyrka kommun satsar nu på en ny samlingpunkt för medborgare i Tumba centrum! När allt står klart, hösten 2021, kommer det finnas flera verksamheter på samma plats: Medborgarcenter, bibliotek, en del av Botkyrka konsthall med Xet Museet och konstateljé för barn samt Fritidsbanken, där Botkyrkabor kan låna sportutrustning gratis.

–Vi samlar våra verksamheter under samma tak för att kunna ge mer och bättre service och möta fler Botkyrkabor, säger Andreas Dahlgren, kommunikations- och digitaliseringsdirektör på Botkyrka kommun.

En plats för kreativitet, folkhälsa och service

I de nya lokalerna kan du få reda på vad som är på gång i kommunen. Du kan ställa frågor till kommunen, låna dator och få stöd och hjälp i kontakten med myndigheter av Medborgarcenter.

I det större biblioteket kommer det finnas plats för studier och program såsom språkcaféer och boksamtal. Barn och unga kan utveckla sitt språk, läsintresse och kreativitet i en gemensam ateljé med Botkyrka konsthall. Konstutställningar kan också ses i Xet muséet, som visar konst av Tumbasonen Sven Xet Erixson.

 

Dessutom kan du genom Fritidsbanken låna utrustning till dina fritidsaktiviteter, såsom skridskor, skidor, bandyklubbor, bollar med mera.

 

–Den nya samlingsplatsen bjuder in till deltagande, nyfikenhet, erfarenhetsutbyte och ska inspirera till ökad kunskap och folkhälsa, säger Helena Hellström, kultur- och fritidsdirektör i Botkyrka kommun.

Samarbete med centrumägaren

Den nya samlingsplatsen kommer ligga i Tumba centrum.

Platsen är där det nuvarande bibliotekets lokaler finns, men det ska byggas om och utökas med 600 kvm till totalt 1 700 kvm för att göra plats för alla verksamheterna.

Arbetet startar våren 2021 och kommer vara klart samma höst. Ombyggnationen sker i samarbete med centrumägaren Citycon.

 

– Vi är mycket glada över kommunens satsning på en trivsam och inspirerande mötesplats i Tumba Centrum. Det innebär en rejäl förstärkning av den kommunala servicen och kommer att ge medborgarna ett modernt bibliotek anpassat för många olika aktiviteter. För besökarna till Tumba Centrum är det bekvämt att kunna göra många ärenden på ett och samma ställe, säger Niko Paleovrachas, affärsområdeschef på Citycon som äger Tumba Centrum.

Bild från dagens medborgarkontor i Tumba.

Kontakt

Botkyrka kommuns
presstelefon: 08-530 620 40