Öppna mobilmenyn

Nyhet

Sven-Olof en av de första i Botkyrka att vaccineras mot covid-19

05 januari 2021

Stöd, omsorg och familj

Idag startade vaccinationen mot covid-19 på Botkyrkas vård- och omsorgsboenden. Sven-Olof Vikström, 87 år, har fått sin första dos vaccin.

– Det känns bra att vaccinet har kommit nu. Under året som gått har jag inte kunnat komma ut och träffa mina döttrar som tidigare, så jag hoppas att det här ska förbättra tillvaron. Jag vill råda alla att ta vaccinet. Och nej, det gjorde inte ont alls! säger Sven-Olof.

Under kommande två veckor kommer äldre på vård- och omsorgsboenden i Botkyrka att erbjudas sin första dos av vaccinet. Detta under förutsättning att kommunen får leveranser i tid.

– Det har gått mycket bra idag, och det känns fantastiskt att vi har påbörjat vaccineringen. Vaccinet är ett stort steg framåt för att kunna skydda våra sköra äldre. Men pandemin är inte över, vi fortsätter naturligtvis att arbeta säkert, säger Christine Vojnovic som är samordnare för vaccineringen i Botkyrka och även medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Vård- och omsorgsförvaltningen.

Riskgrupper prioriteras

Det är Region Stockholm som ansvarar för vaccinationen och organisationen kring den för invånarna i länet. I början kommer tillgången på vaccin att vara begränsad. Därför har Folkhälsomyndigheten gjort prioriteringar som regionerna ska arbeta efter när de planerar vaccineringen. Enligt detta ska vaccinet erbjudas följande grupper först:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.
  • Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
  • Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Först därefter ska övrig personal i hälso- och sjukvård erbjudas vaccin samt personer i riskgrupp, där personer 70 år eller äldre ingår. Efter det ska övriga över 18 år erbjudas vaccin.

 

Homan Pakzad är sjuksköterska och har haft en intensiv första arbetsdag med att ge vaccinet.

– De allra flesta av våra boende på Alby äng har tackat ja till vaccinet helt utan tvekan. Att vi kan börja vaccinera nu ser jag som ett stort steg i rätt riktning, säger Homan Pakzad.

 

Vaccinering mot covid-19 är gratis. Enligt Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm kan det ta upp till ett år innan alla invånare blivit erbjudna vaccin. Under tiden som vaccinationen pågår kommer alla i samhället att behöva fortsätta följa råd och restriktioner för att minska smittspridningen.

Sven-Olof Vikström, boende på Alby äng, får sin första dos covid-19-vaccin av Homan Pakzad, sjuksköterska. Foto: Ann-Sofi Wähäjärvi

Ytterligare information

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället.

Information om vaccination mot covid-19 på 1177.se