Öppna mobilmenyn

Nyhet

Unga företagare får stipendier

15 januari 2021

Näringsliv och företag

Bästa affärsidé går till Reflex Touch UF från Tumba gymnasium och Din tid UF från Tullinge gymnasium. Reflex Touch UF får även stipendium för bästa säljpitch.

Årets stipendiater håller en hög nivå. De uppvisar en innovativ förmåga, hållbarhetsfokus och starkt driv, säger näringslivschef Gustav Fridlund. Jag önskar dem stort lycka till och vet att deras erfarenhet av att driva UF-företag kommer att vara till nytta i framtiden, oavsett om de blir entreprenörer eller något helt annat.

Två stipendier för bästa affärsidé

Reflex Touch UF - Hanna Johansson, Johanna Riesler, Melinda Puronne och Juliana Escobar

Företaget vill öka användning av reflexer genom sina stilrena och praktiska väskband med reflexdetaljer.

JURYNS MOTIVERING

Ett företag som visar stor förståelse för målgruppens behov. En genomtänkt affärsplan, där samhällsnytta och hållbarhet står i fokus. Med sin trendiga produkt har företaget möjlighet att påverka ungdomars beteende och därmed rädda liv. Produkten har en potential att utvecklas och att passa olika målgrupper vilket borgar för företagets framgångar.

Skärmbild från när Reflex Touch UF gratuleras till stipendiet via ett digitalt möte.                                                                                                        

Skärmbild från när Reflex Touch UF med företagarna Hanna Johansson, Johanna Riesler, Melinda Puronne och Juliana Escobar gratuleras till stipendiet av näringslivschef Gustav Fridlund, verksamhetsutvecklare Ghazaleh Salmani och UF-läraren Patrik Kull.

Din Tid UF - Eden Berg, Emma Gustafsson, Emelie Forsberg och Linus Antropov

Företaget erbjuder ett stilrent mobilhotell för hushåll. Syftet är att sprida kunskap och minska användandet av mobiltelefoner.

JURYNS MOTIVERING

Med en tydlig vision och nödvändig produkt visar Din Tids UF med sin fantastiska affärsidé vikten av att minska mobilanvändningen i en tid där vardagen blir mer digital än någonsin och där vi blir mer och mer beroende av vår mobil. Förutom att Din Tids UF stärker hushållens välbefinnande med att ”koppla ur och koppla av” så inreder de samtidigt hemmet med ett snyggt designat mobilhotell.

Skärmbild på när Din TId UF gratuleras till stipendiet Bästa affärsidé.

Skärmbild från när Din Tid UF med företagarna Eden Berg, Emma Gustafsson, Emelie Forsberg och Linus Antropov gratuleras till stipendiet av näringslivschef Gustav Fridlund, verksamhetsutvecklare Ghazaleh Salmani och UF-läraren Caroline Kenmo.

Stipendiater för Bästa pitch

Reflex Touch UF- Hanna Johansson, Johanna Riesler, Melinda Puronne och Juliana Escobar

Företaget vill öka användning av reflexer genom sina stilrena och praktiska väskband med reflexdetaljer.

JURYNS MOTIVERING
Med en smart inledning trollbinds åhöraren redan från början. Talarna inger förtroende, publiken blir serverade fakta på ett tydligt sätt och logiska slutsatser presenteras. En eloge till er för sann uppvisning i retorikens tre huvuddelar, ethos, logos och pathos!

Stipendier för entreprenörskap

Sedan 2008 har de så kallade Förverkligarna delat ut stipendier bland UF-företagen på kommunens gymnasieskolor. Syftet är att lyfta fram de elever som startar egna UF-företag och är en av Botkyrka kommuns satsningar för att främja entreprenörskap i skolan.

Efter ansökan ska eleverna presentera sin affärsidé och innovation för en jury med representanter från Botkyrkas näringsliv och Botkyrka kommun. Juryn utser sedan de UF-företag som får stipendium för bästa affärsidé respektive bästa pitch (en kort presentation av en idé till en potentiell kund, producent eller ett produktionsbolag).

Stipendiet för bästa affärsidé är på 3 000 kr och bästa säljpitch på 2 000 kr. Eleverna återinvesterar stipendierna i sina UF-företag. Arbetet att starta företaget är en del av deras gymnasieutbildning.

Förverkligarnas jury

I Förverkligarnas jury deltog Abdigani Abdi, företagare Multicoach, Maria Eugenia Quiroga de Ekman, rådgivare Nyföretagarcentrum, Gustav Fridlund, näringslivschef Botkyrka kommun, Linda Jonas, marknadskommunikatör Botkyrka kommun, Kristina Törnros Jansenberger, kontorschef Handelsbanken Tullinge, Raoda Jalal, Hyper Island.

Inför sitt beslut bedömde juryn affärsplaner och säljpitchar utifrån följande kriterier:

  • Nytänkande - ny affärsidé eller nytt användningsområde, förbättring eller ny paketering av existerande vara/tjänst.
  • Marknad - behov, konkurrenter, kunder och marknads-/distributionskanaler
  • Ekonomi - volymer, prissättning och vinst
  • Hållbar utveckling - miljö- och samhällspåverkan.
  • Säljpitch - presentationen av affärsidén.