Öppna mobilmenyn

Nyhet

Botkyrka satsar på sina barnskötare

31 mars 2021

Skola och förskola

Barnskötare har länge varit en yrkesgrupp som Botkyrka kommun velat satsa på. Dels för att höja utbildningsnivån men också för höjda löner. Inom utbildningsförvaltningen pågår sedan några månader en större satsning på kompetensutveckling och år 2021 väntar en rejäl lönesatsning.

En del av kompetensutvecklingen består av vidareutbildning och där är bland annat barnskötare inom förskolan en grupp som förvaltningen valt att satsa på. 32 barnskötare inom barnomsorgen, som saknar utbildning för yrket, började den 4 september 2020 att studera till barnskötare. Utbildningen sker i samarbete med Botkyrka vuxenutbildning och Skyttbrinks gymnasium och pågår under tre terminer.

– När du arbetar i en förskola har du en fantastisk möjlighet att göra skillnad för varje barn. Det du tänker, planerar, genomför och följer upp har betydelse på riktigt. Tillsammans med kollegorna i arbetslaget flätas omsorg och undervisning samman. Det är extra roligt att barnskötarnas betydelsefulla roll och ansvar nu lyfts på detta sätt, säger Sara Dahl, verksamhetschef förskola.

Lönesatsning

Det görs även en rejäl lönesatsning 2021 på barnskötare. Förutom de 0,3 procent för yrkesutbildade som finns i Kommunals löneavtal har Botkyrka kommun beslutat om ytterligare 6 miljoner kronor till barnskötare. För att få del av de 6 miljonerna ska barnskötaren var yrkesutbildad, tillsvidareanställd och arbeta inom förskolan.

– Våra satsningar på höjd lön och fortbildning av våra barnskötare är ett sätt för oss att ytterligare stärka kvalitén och uppmärksamma barnskötares viktiga arbete för våra barn. Det här är frågor som fackföreningen Kommunal drivit länge, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande.

Barn vid förskolan Granen

Barn vid förskolan Granen