Öppna mobilmenyn

Nyhet

De får årets kultur- och idrottsstipendier

20 maj 2021

Uppleva och göra

Kultur- och idrottstipendierna delas ut till personer som ger sin tid, kraft och kreativitet för att bidra till vår kommun och sina medmänniskor. Här är stipendiaterna för 2021.

Botkyrkas idrottstipendium

på 30 000 kronor ges till Konyaspor kultur- och idrottsförening.

Botkyrkas kulturstipendium

på 30 000 kronor ges till Nora Khalil.

Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris

på 10 000 kronor ges till Oskar Norgren.

Botkyrkas stjärnor

Stipendiet är på 5 000 kronor per pris och delas i år ut till 7 personer. Om det är 2 pristagare så delar de på summan.

Ung idrottare – Tor Modin

Ung idrottare – Alex Calson

Årets lirare – Ninorta Barsoum

Botkyrkas ledare – Mia Markkanen

Botkyrkas eldsjäl – Raja Fernando

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör – Johan och Emil Bjarnestad


Mottagarna av stipendierna utsågs på kultur- och fritidsnämndens sammanträde 17 maj 2021.

Motiveringarna

Botkyrkas idrottstipendium 2021 – Konyaspor KIF

Föreningen har trots rådande coronapandemi påbörjat en satsning för tjejer under 2020 i samarbete med SvFF, StFF, Botkyrka kommun och RF-SISU där de bland annat rekryterat lokala kvinnliga ledare och utbildat dessa. Fler tjejer än någonsin är idag aktiva med tre sambalag. Även i år fortsätter föreningen att utveckla sin tjejsatsning. Bland annat inleds i maj 2021 UEFA Playmakers som är ett samarbete mellan UEFA, Disney och SvFF. Konyaspor KIF är bland de första föreningarna i Sverige med konceptet som bygger på att använda sig av exempelvis Disneyfigurer för att inspirera flickor 5–7 år att börja spela fotboll.

Föreningen har ambitionen att skapa en hållbar verksamhet för tjejer där de långsiktigt ska förstärka föräldraengagemanget och öka tjejers delaktighet. Konyaspor KIF:s förhoppning är att deras satsning om ett par år ska kunna användas som en modell för andra områden som har utmaningar med att förstärka tjejverksamheterna.

Botkyrkas Kulturstipendium 2021 – Nora Khalil

Författaren och spoken word-poeten Nora Khalil är en välkänd kulturpersonlighet i Botkyrka. Nora representerade Botkyrka i Ortens bästa poet 2018, kom trea och samma år publicerades hennes första diktsamling: Skör som betong. Noras texter berör starkt och lyckas förmedla något som många Botkyrkabor känner igen sig i. Genom sin poesi inspirerar Nora unga att läsa och skriva. Nora är magisk med orden.

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris 2021 – Oskar Norgren.

Oskar Norgren, uppvuxen i Vårsta, har trots sin unga ålder på femton år etablerat sig som en erfaren musikalartist. I stenhård konkurrens har han tagit steget in på den svenska musikalscenen och är en förebild och inspirationskälla för Botkyrkas unga ”fejmare”, kulturskole-elever och andra som är intresserade av sång, dans och teater. Oskar Norgren tilldelas Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris 2021.

Botkyrkas unga idrottare 2021 – Tor Modin

Tor Modin, som spelar ishockey i föreningen IFK Tumba ishockeyklubb, har när hans egen säsong ställdes in till följd av coronapandemin, inte hållit sig borta från ishallen. Han har istället på ett föredömligt sätt ställt upp för föreningen. Utöver att vara en duktig ung ishockeyspelare så har Tor visat ett riktigt klubbhjärta där han tagit av sin fritid och hjälpt barnen i föreningen att utvecklas inom ishockeyn och ha roligt tillsammans. Tor har bland annat ställt upp som tränare för flertalet lag i föreningen samt varit med som ledare för hockeyskola, både för flickor och pojkar. Han har dessutom varit med på föreningens läger och blivit en mycket omtyckt och uppskattad ledare.

Botkyrkas unga idrottare 2021 – Alex Calson

Alex Calson har en brinnande passion för motorsport. Idag tävlar han i Formula Mini där han haft en del framgångar, nyligen tog han hem tredje plats i MKR som är en av de största gokartserierna i Sverige. Alex lever ut sitt stora intresse för motorsporten även utanför tävlingarna. Han tränar mycket simulator hemifrån, tränar crossfit och cyklar mycket. Utöver det tränar Alex gokart på flera banor runt om i landet för att hålla sig i form. Allt för att hålla igång konditionen och fokus till tävlingarna. Alex mål är att ta sig hela vägen till Formel 1.

Årets lirare 2021 – Ninorta Barsoum

Ninorta Barsoum har varit fotbollsmålvakt i många år i både Norsborgs FF och Nackdala AIS men även utanför Botkyrka i IFK Aspudden och korpenlaget Tigers. På plan är hon stabil, envis och väldigt högljudd. Hon låter alltid lagkamraterna veta vad hon vill att man ska göra på plan. Det lag som Ninorta spelar i kan skatta sig lyckliga för hon är en lagspelare av rang, hon ställer alltid upp för sitt lag.

Citat från nomineringen lyder ”Omvärldens oförståelse är inte alltid nådig för en tjej som vill ägna sig som något "bara killar gör". Jag vill att hon, och andra tjejer som växer upp i Botkyrka, ska veta att det lönar sig att kriga för kärleken man har till sporten. Inte bara för den glädje som sporten givit henne, utan också för den glädje hon har givit mig och våra lagkamrater. Utan henne hade vårt lag inte varit komplett.”

Botkyrkas ledare 2021 – Mia Markkanen

Mia Markkanen sitter på starka ledaregenskaper och utvecklande träningsmetoder som hon använder för en grupp killar och tjejer med funktionsnedsättning i Botkyrka Shukokai Karate. Hennes sätt att leda och att våga utmana har hjälpt många till stora framsteg som ger självförtroende och trygghet. Hon är alltid kvar lite extra trots att träningen slutat för att stötta och ge feedback till alla utövare.
Mia gör stor skillnad och är väl värd att uppmärksammas för sina fina ledaregenskaper i föreningslivet.

Botkyrkas eldsjäl 2021 – Raja Fernando

Raja Fernando, en tidigare landslagstränare och meriterad domare med stora judomeriter från hemlandet Sri Lanka, har sedan i slutet av 1980-talet varit huvudtränare i Tumba judoklubb. Vid sidan av det arbetar han i fritidsverksamheten på Hammerstaskolan. För några år sedan bildade Raja en egen klubb i Norra Botkyrka tillsammans med Spear IF. Eftersom det inte finns någon judohall i området tar han av sin egen tid för att lyfta mattor till lokalen varje gång innan träning, dessa mattor väger runt 20 kg/matta. Och de barn som inte har möjlighet att ta sig till hallen, brukar Raja hämta och lämna.


Trots att Raja fyller 67 år i år är det inget som stoppar honom från att kliva på judomattan och göra det han älskar mest. För honom är det viktigt att barn och unga rör på sig och ägnar sig åt olika aktiviteter, något som även märks i hans arbete där han samarbetar med olika föreningar så att eleverna får prova på olika idrotter. Raja är en betydelsefull person på skolan och vid judomattan.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör 2021 – Johan och Emil Bjarnestad

Priset på 5 000 kronor delas ut till en förening eller person inom föreningslivet som genom sina kreativa handlingar har utvecklat verksamheten på ett nyskapande sätt.

Bröderna Johan och Emil Bjarnestad har sedan 15 år byggt upp Sveriges största thaiboxningsförening med nästan 1000 aktiva. Tullinge Muay Thai är en förening med både bredd och elit, starkt fokus på jämställdhet och socialt ansvar. Bröderna har bland annat utformat kreativa grupper för de allra yngsta med namnet TMT Ninjas som uppmuntrar till rörelse och lek. Utöver det bedriver bröderna nyskapande verksamhet för att motverka psykisk ohälsa hos unga tjejer och machokultur hos unga killar. Tullinge Muay Thai har blivit en av de mest uppskattade thaiboxningsföreningarna med boxare som kan stoltsera med fina resultat från SM, EM och VM. Detta tack vare det starka driv Johan och Emil Bjarnestad har.

När och var delas priserna och stipendierna ut?

Utmärkelserna delas vanligtvis ut på den årliga kultur- och idrottsfestivalen "Vi är Botkyrka" i slutet av augusti i Hågelbyparken. Men med rådande restriktioner även i år med Covid19 är datum för ceremonin inte bestämd ännu. Tid och plats meddelas senare på botkyrka.se

Så här nominerar du till stipendierna