Öppna mobilmenyn

Nyhet

30 miljoner extra till skolor och förskolor

02 juni 2021

Skola och förskola

Utbildningsnämnden ger Botkyrkas skolor och förskolor ett tillskott på 30 miljoner i årets budget. Pengar som bland annat kan användas till utveckling av lärmiljön, inköp av läromedel och mer arbete med språkutveckling i förskolan.

I Botkyrka prioriterar vi skolor och förskolor, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden. Därför känns det helt rätt att utöka skolornas budget när vi har möjlighet. Extra pengar som kan användas här och nu för att lyfta verksamheten lite extra.

Varje år får utbildningsnämnden en budget som baseras på antalet barn och elever i befolkningsprognosen. Nämnden ger sedan skolor och förskolor en budget som i huvudsak bygger på det verkliga antalet inskrivna barn och elever.

I år har befolkningsprognosen överskattat antalet barn och elever något, vilket beräknas ge ett budgetöverskott vid årets slut. Nämnden beslutar därför att 30 miljoner kronor extra ska fördelas ut till skolor och förskolor. Den utökade budgeten kan bland annat användas till utveckling av lärmiljön, inköp av läromedel och mer arbete med språkutveckling i förskolan. Ett alternativt sätt att hantera överskottet skulle vara att lämna tillbaka det till kommunens kassa.

Det senaste året har varit tufft och präglats av den pågående pandemin, säger utbildningsdirektör Anette Älmdalen. Personalen vid våra skolor och förskolor har gjort allt för att barn och elever ska utvecklas kunskapsmässigt och få en fungerande vardag, trots den ständigt närvarande pandemin.

En ljushårig flicka pratar med en mörkhårig flicka. Den ljushåriga flickan skrattar och syns framifrån. Den mörkhåriga flickan syns bakifrån i bild.

Elever vid Brunnaskolan

Mer information

Mejla utbildningsförvaltningens kommunikatörer för att komma i kontakt med rätt person.

uf.kommunikation@botkyrka.se