Öppna mobilmenyn

Nyhet

Femteklassare och Botkyrkadialogen
ska rädda tornseglarna i Tuna

24 juni 2021

Skola och förskola

Elever i Tunaskolan ska hjälpa den utrotningshotade fågeln tornseglaren. I samarbete med Botkyrkadialogen har de byggt fågelholkar speciellt anpassade efter den lilla fågeln och monterat upp dem på skolans tak.

Det var en medborgare i Tuna som under Botkyrkadialogen i höstas kom med förslaget att försöka rädda tornseglarna i Tuna i Tumba. Så här skrev medborgaren till Botkyrkadialogen:

”I Tuna finns en liten koloni med fåglar av arten tornseglare. Det är en väldigt speciell flyttfågel som tillbringar nästan all sin levande tid i luften förutom när den ska häcka. Den kan leva i upp till 20 år, flyttar till Afrika i augusti och kommer tillbaka i maj. Antalet tornseglare har minskat och arten är nu rödlistad.”

Medborgaren föreslog att elever på Tunaskolan skulle studera tornseglarna och få uppdraget att bygga holkar till dem i slöjden. Förslaget godkändes av Botkyrkadialogen och femteklassarna i Tunaskolan fick uppdraget.

Det har tagit fyra fem lektioner att bygga holkarna och idag är de klara och ska sättas upp av eleverna Isak, Nelli, Daniel och slöjdläraren Mikael. Väl uppe på skolans tak med holkar och borrutrustning berättar eleverna hur arbetet gått till.


Ska följas med kameror

– Tornseglarna skaffar bon som är avlånga så vi har byggt holkarna liggande och utan pinne utanför ingångshålet för de flyger snabbt och rakt in i holken, säger Isak.

– Ja, de här fåglarna kan ta kontroll över landningen, säger Nelli. Vi har också gjort ett perfekt stort hål i holkarna så att större fåglar inte kan ta sig in.

Med pengar från Botkyrkadialogen har skolan även kunnat utrusta två av holkarna med kameror. Om de blir bebodda med tornseglare ska skolans elever kunna följa fåglarnas liv i holkarna.

– Vi har lärt oss mycket tidigare om olika fåglar. Till exempel att ugglans vingar har använts som modell för ytstrukturen till vindkraftverk, säger Daniel. Vem vet, om tornseglaren blir räddad kanske forskarna kan lära sig av dem också i framtiden.

Lärt sig mycket

När de sex holkarna, efter en del kämpande med att borra i takplåten, sitter uppe är både slöjdläraren Mikael och eleverna nöjda med arbetet.

– Det här var kul, och det blir bättre för fåglarna, konstaterar Isak.

– Och vi har lärt oss att hantera många fler verktyg i slöjdsalen och vet vad de har för syfte. Det kan vi ha nytta av när vi blir äldre, säger Daniel.

Vi avslutar stunden på skoltaket med att konstatera att Tuna ser annorlunda ut uppifrån. ”Finare liksom”.

– Nu vill jag bara komma tillbaka och se när fåglarna bosatt sig, säger Nelli när vi tar trappan ner från taket.

Tre elever i årskurs fem i Tunaskolan monterar upp fågelholkar på skolans tak.

Femteklassarna Isak, Nelli och Daniel monterar upp fågelholkar på Tunaskolans tak. Nu ska förhoppningsvis den lilla kolonin tornseglare som finns i Tuna hitta hit när det är dags att häcka.