Öppna mobilmenyn

Nyhet

Gratis simskola och badvärdar – satsning på badsäkerhet

29 juni 2021

Uppleva och göra

I år satsar Botkyrka på att öka säkerheten och tryggheten vid utebaden. Vi stärker upp med badvärdar som utbildar om badsäkerhet och håller i aktiviteter som gratis simskola för att barn ska komma ifatt med simkunnigheten när badhusen varit stängda på grund av pandemin.

–Under pandemin har vi bara kunnat erbjuda simundervisning för skolelever på skoltid, därför har kultur- och fritidsnämnden valt att satsa på intensivkurser för nybörjare som är öppet för allmänheten, säger Ulrika Höglund, chef för bad- och racketenheten i Botkyrka.

Simskolan kommer vara helt gratis och har plats för 260 barn mellan 6-9 år under sommaren. Det har varit ett enormt intresse för att delta på simskolorna, som hålls utomhus på Brotorpsbadet och Slagstabadet och alla platser är i stort sett fullbokade.

Satsning på trygghet med badvärdar

På dessa bad kommer det även finnas 15 extra badvärdar på plats från midsommarhelgen fram till 15 augusti. Badvärdens uppdrag är att ge besökarna information om säkerhet och regler för att bada säkert.

–Badvärden skapar trygghet, plåstrar om skador och svarar på frågor, berättar Ulrika men hon är noga med att poängtera att en badvärd inte är en badvakt.

–Dina barns säkerhet på stranden är alltid ditt ansvar och du måste själv vakta dem på stranden och i vattnet.

Aktivitetsvecka och hälsodag

Under sommaren håller badvärdarna i olika aktiviteter. Till exempel en upplevelsevecka 12-18 juli på Slagstabadet i samarbete med Generation pep. Det blir också en hälsodag för barn på baden, den 13 juli på Brotorpsbadet och 15 juli på Slagstabadet.

–Vi vill verkligen göra en rejäl satsning i sommar för att öka simkunnigheten och stärka folkhälsan, som i spåren av pandemin blivit lidande, avslutar Ulrika.

Så här badar du säkert

  • Ha alltid koll på och var nära barnen. Håll små barn inom en armlängds avstånd då barn drunknar tyst och snabbt.
  • Parkera rätt så att ambulans, brandbil och polis kan komma fram snabbt till badplatsen när det är bråttom att rädda liv.
  • Bada alltid tillsammans med en kompis så ni har koll på varandra och kan hjälpa varandra om något händer.
  • Var schysst på bryggan. Se till att ingen blir puttad ner i vattnet. Gå på bryggan så du inte halkar. Simma inte under bryggan och dyk inte heller från bryggan.
  • I år behöver vi alla fortfarande hjälpas åt att skydda varandra genom att hålla avstånd, både på land och i vattnet.
Person som står vid livboj på solig strand.

Sandviksbadet i Botkyrka.