Öppna mobilmenyn

Nyhet

Teddy vann tid och fick frisk luft när han bytte bilen mot cykeln

16 juli 2021

Stadsplanering och trafik

Teddy har deltagit i kommunens Utan Bilen Dealen där han har bytt ut sin bil mot cykeln för korta resor under 3 månaders tid.

Intervju med Teddy, Botkyrkas testperson

Teddy, hur har det gått med elcykeln?
Det känns bra! Det går smidigt att cykla tycker jag. Främst har jag cyklat till och från jobbet, en sträcka på 1,7 mil som tar ungefär 45 min. Det går fortare att cykla till jobbet än att ta bilen!

Har du bytt ut några andra resor?
Jag har lånat en vanlig elcykel så det har varit svårt att handla med den och sedan är det svårt att skjutsa barnen till aktiviteter, eftersom jag inte har någon låda. Men barnen tycker också om cykeln. De cyklar till kompisar eller för att köpa glass. För dem är cykling väldigt smidigt eftersom de inte har körkort och då de kan ta sig iväg även om inte jag är hemma.

Vad tänker du om dina egna resvanor efter det här projektet?
Jag kommer cykla mer. Jag vill köpa en elcykel och cykla till jobbet!

Vad skulle du säga är den största fördelen med att elcykla?
Att det är bättre för miljön och man får frisk luft. Det är inte så mycket motion när elen är på men meningen med detta är inte motionen utan att det är bättre för miljön än bilresande. Och man slipper trängseln!

Den största nackdelen?
Svenskt väder! Man måste ha kläder för alla olika väder och vara beredd på att man kan få uppleva alla olika väder under samma cykeltur. Det kan bli dyrt att köpa in de kläderna man behöver kunna cykla. Jag har köpt en del nya kläder, som klarar regn till exempel.

Har du märkt någon skillnad i välbefinnande nu när du cyklar mer?
Ja, speciellt nu när det är fint väder också, då är det ännu skönare. Man får frisk luft och slipper all biltrafik, köer och sånt.

Om Utan Bilen Dealen

20 hushåll i stockholmsregionen bytte bil mot cykel – minskade korta bilresor med 83 procent

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Varje familj har i genomsnitt avstått från 100 korta, helt onödiga, bilresor. Det bästa är att nästan alla medverkande hushåll säger att det gått lätt eller till och med mycket lätt att byta ut bilresorna mot elcykel. Jag hoppas att det kan inspirera fler att skippa de korta bilresorna. Att välja cykeln för resor under milen är något av det mest klimatsmarta du kan göra, säger Maria Fredlund, projektledare för kampanjen Utan bilen dealen.

Resultat från kampanjen

  • Varje familj har cyklat i genomsnitt 520 km, vilket motsvarar en total siffra för alla familjer på 10 400 km (över 1000 mil, ner till Saharaöknen och tillbaka).
  • De vanligaste resorna som bytts ut är resor i samband med inköp, fritidsaktiviteter och till och från skola/förskola.
  • 90 procent tycker det har gått mycket lätt eller lätt att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent av hushållen uppger att de kommer cykla i större utsträckning efter testperioden.

Information om projektet
Energirådgivningen i Stockholm är ansvarig. De kommuner som medverkar i projektet är: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

Mer information

Energirådgivningen har organiserat Utan Bilen Dealen i fler kommuner i regionen med 20 hushåll som byter bil mot cykel.

Länk

Kontaktuppgifter

Erik Bergström, miljöingenjör,
erik.bergstrom@botkyrka.se