Öppna mobilmenyn

Nyhet

Botkyrka kraftsamlar mot våldet – var med du också

03 september 2021

Kommun och politik

Söndag den 5 september bjuder Botkyrka kommun in till en kraftsamling under parollen ”Alla mot våldet – trygghet för alla”. Inrikesminister Mikael Damberg och lokala aktörer medverkar. Varmt välkommen att delta direkt i Hågelbyparken eller titta på livesändningen på Facebook.

I augusti förra året blev 12-åriga Adriana skjuten till döds. Ytterligare en ung man dödades i Fittja i helgen och tidigare i vår en ung man i Alby. Botkyrka kommun anordnar nu ett evenemang under parollen ”Alla mot våldet – trygghet för alla” den 5 september – den dag som skulle ha varit Adrianas födelsedag. Syftet är att ta ett krafttag tillsammans – kommunen, invånare, civilsamhället och polisen – mot våldet och för trygghet.

– Vi anordnar dagen för att minnas och för att samlas kring vilket Botkyrka vi vill ha. Styrkan finns i att vi kraftsamlar tillsammans. Det är mänskligt att inte orka ta in allt som händer, men när det sker då behöver vi bestämma oss för vilka vi vill vara i vardagen. Det är tungt att fortsätta – men ditt engagemang gör skillnad, säger Pernilla Vera, trygghets- och säkerhetsdirektör.

Parvaneh Sharafi är områdesstrateg i Fittja och planerar kraftsamlingen:
- Jag hoppas många deltar. Kom till Hågelby eller se det live på Facebook. Lyssna på eldsjälar, lokala organisationer och en diskussion med inrikesministern. Även kulturen behövs i kraftsamlingen – därför deltar talangfulla Botkyrkabor med teater, film och poesi. Programmet leds av Luis Lineo, från mediehuset Fanzingo, säger Parvaneh Sharafi.

Innehåll ur programmet

5 september 15.00-17.00

Hågelbyparken med max 300 deltagare och live på Botkyrka kommuns facebookkanal.

  • Samtal med Susanne, Adrianas mamma.

  • Radioteater: “Bristande regn”av Avend Hirori. Om att vara ung i orten.

  • Film, “En annan bild av orten”- om unga killar och psykisk ohälsa av Aleyna Kaya och bl a med Ali Ahmed.

  • Panelsamtal med lokala aktörer med publikfrågor. Martin Lazar, kommunpolis, Thomas Eriksson, Nattvandrare, Hani Albitar, ABF, Pernilla Vera, Trygghet- och säkerhetsdirektör, Satu Vanhanen, rektor Grindtorpsskolan, EmanuelKsiazkiewicz, ordförande i utbildningsnämnden, och Sama Alhassani, Ungdomsfullmäktige.

  • Utfrågning av Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande, och Inrikesminister Mikael Damberg.
    Intervju av programledare Helen Ablatova och Luis Lineo med publikfråga.

  • Dikt av Nora Khalil,Kulturpristagare i Botkyrka Kommun.