Öppna mobilmenyn

Nyhet

Årets pedagoger 2021

12 september 2021

Skola och förskola

Botkyrka kommuns utmärkelse ”Årets pedagoger 2021” går till Camilla Olofsson, Falkbergsskolan, Ulrika Alström, Sollidens förskola och Monica Eriksson, Grindtorpsskolan. Det ärofyllda priset dels ut i samband med en lunch vid Sturehovs slott.

Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) skickade ett varmt grattis till pristagarna och sa att

För att få Sveriges bästa skolor och förskolor behöver vi Sveriges bästa lärare. Botkyrka har väldigt många skickliga lärare men dessa tre är något utöver de vanliga. Det är därför de får utbildningsnämndens utmärkelse Årets pedagog.

Utbildningsdirektör Anette Älmdalen överlämnade utmärkelsen och sa att

Vi har många fantastiska lärare och förskollärare. Det är en stor glädje att på det här sättet uppmärksamma tre av dem. De är en stor tillgång i vår organisation; för barn, elever, kollegor och vårdnadshavare.

Camilla Olofsson, Falkbergsskolan

Camilla får diplom och blommor av Anette Älmdalen.

Juryns motivering till att Camilla får priset är:
I flera decennier har du varit en viktig och trygg bas för många ungdomar i kommunen. Ditt engagemang gör dig till en eldsjäl inom skolans område. Du välkomnar alla elever med stor empati, motivation och entusiasm. Eleverna berättar om en känsla av trygghet när du möter varje elev med stor pedagogisk skicklighet och förmåga till psykosocialt stöd. Din positiva syn på eleverna gör avtryck i kollegiet. Genom din gedigna erfarenhet och intresse för nya vetenskapliga teorier och metoder inspirerar du kollegorna att utvecklas tillsammans.

Ulrika Alström, Sollidens förskola

Ulrika sitter leende vid ett fönster med en blomsterbukett i famnen.

Juryns motivering till att Monica får priset är:
Du förkovrar dig ständigt i nya vetenskapliga rön och provar dem på förskolan. Du hittar nya vägar för barns, kollegors och ditt eget lärande. Du utvecklar förskolans verksamhet och delar med dig av din kunskap på ett prestigelöst sätt. Det gör att alla barn, kollegor, studenter och vårdnadshavare blir inspirerade. Ditt pedagogiska förhållningssätt genomsyras av att barnen är i fokus. Barnen uppmuntras till att våga, synas, höras och prova vilket gör att de ser förskolan som en spännande, utvecklande, glädjefylld och trygg verksamhet.

Monica Eriksson, Grindtorpsskolan

Monica gör ett glädjeskutt upp i luften efter att ha fått sitt pris. 

Juryns motiveringen till att Monica får priset är:
Du har ett starkt driv, tar stort ansvar i din roll som förstelärare och bidrar till skolans strategiska utvecklingsarbete. Målmedvetet arbetar du för att stärka och höja kollegiets kompetens genom metoder för utveckling och coachning i det kollegiala lärandet. Ditt ledarskap bygger på goda relationer till elever och vårdnadshavare. Du får eleverna att känna sig trygga i en lärmiljö som genomsyras av tilltro, lyhördhet, tydlighet och humor. Vårdnadshavarna vittnar om ett stort förtroende för din pedagogiska kompetens.

Fakta om utmärkelsen Årets pedagoger

Årets pedagoger är en utmärkelse som utbildningsnämnden i Botkyrka instiftade 2019. Priset ska lyfta fram pedagoger som goda förebilder och inspiratörer. Målet är att långsiktigt öka kvalitéten i kommunens förskolor och skolor. Pedagoger kan nomineras till priset av vårdnadshavare, kollegor, chefer eller elever. En jury utser sedan vinnarna enligt kriterier som beslutats av utbildningsnämnden.

Alla pedagoger tillsammans med sina chefer och utbildningsdirektören.

Pristagarna Ulrika, Monica och Camilla i mitten. Till vänster Lena Berg, biträdande rektor Falkbergsskolan och Anette Älmdalen, utbildningsdirektör. Till höger Thomas Wilhelmi, biträdande rektor Grindtorpsskolan och Kristiina Riskula, biträdande rektor Sollidens förskola.