Öppna mobilmenyn

Nyhet

Prins Daniel inspirerar ungdomar och entreprenörer

29 november 2021

Skola och förskola

Under en heldag i Botkyrka träffade prins Daniel och hans Fellowship både gymnasieungdomar och företagare. Förmiddagen fokuserade på ungt företagande och drygt fyrahundra ungdomar fick träffa prinsen och tre superentreprenörer. Prinsen åkte sedan vidare för att träffa representanter för lokala företag, nätverket för ungt företagande - The Good Talents, innovationshuset Changers Hub och Botkyrka kommun.

Initiativtagare till besöket är Liv Lindman, programansvarig för barn- och fritidsprogrammet på Skyttbrinks gymnasium. Hon sa så här på morgonen innan besöket

Min önskan är att prins Daniel och hans superentreprenörer ska inspirera våra yrkeselever och de elever som driver UF-företag. De behöver förebilder av kött och blod som kan berätta om sin egen företagsresa och komma med goda råd om företagande.

Entreprenörerna berättade från scenen och hade rundabordssamtal med elever

Det inledande samtalet på Tumbascenen modererades av Leo Razzak som själv varit elev på Tumba gymnasium. Entreprenörerna Gunilla von Platen, Jessica Löfström och Adam Aljaraida berättade om sig själva och den resa de gjort som företagare. De och prinsen delade generöst med sig av goda råd till eleverna. Jessica som själv är uppväxt i Storvreten poängterade att alla elever i salen har möjlighet att lyckas som företagare. Allt hänger på om de har mod, envishet och arbetsvilja. Efter samtalet på scenen följde rundabordssamtal där elever från Skyttbrinks, Tumba, Tullinge och S:t Botvids gymnasier fick möjlighet att ställa direkta frågor till entreprenörerna och prinsen.

Röster från deltagande elever

Victoria Högberg intervjuas av P4 Radio Stockholm

Victoria Högberg, barn- och fritidsprogrammet, Skyttbrinks gymnasium

Jag och några andra elever på skolan driver ett UF-företag. Vi har tagit fram en reflex som sätts fast på kläderna med hjälp av en magnet. I framtiden vill jag gärna testa på olika arbeten men kan absolut tänka mig att jobba som entreprenör.

Elias Olver tittar in i kameran

Elias Oliver, ekonomiprogrammet, Tullinge gymnasium

Min plan är att starta ett eget företag inom hälsobranschen redan till nästa sommar och jag har fått mycket inspiration från dagen. På lång sikt är min framtidsdröm att på något sätt göra skillnad i världen.

Erik Gysell tittar in i kameran

Erik Gysell, el- och energiprogrammet, Tumba gymnasium

Jag driver ett UF-företag tillsammans med fyra andra elever. Vi erbjuder hjälp med att sätta upp belysning i trädgården. Jag kommer säkert att bli egen företagare eftersom jag gärna driver saker själv. Gör man det själv vet man att det blir bra gjort!

Företagsbesök

Efter skolbesöket åkte Prins Daniels Fellowship vidare till företaget Bosphorus för lunch. Bosphorus är pionjärer inom färdiglagad medelhavsmat. Under lunchen berättade lokala företagare om sin företagarresa: Saleh Karrani om Miljonbemanning, Serdar Öztenar om Bosphorus, Ingela Lundstedt om Fogutek, Michael Treschow om Tillväxt Botkyrka och Anneli Markgren om DeLaval.

Ingela Lundsteth, VD för Fogutek:

Jättetrevligt på Bosphorus. Väldigt trevligt initiativ av kommunen att lyfta företagsamheten, speciellt för unga där det finns ett stort engagemang, Det är också värdefullt och stimulerande att lyssna på hur andra företag har det.

Efter lunchen följde ett studiebesök på kulturklustret Subtopia i Alby där duktiga eldsjälar och entreprenörer som The Good Talents, Changers Hub och D.I.T berättade om sina insatser för att inspirera ungdomar att bli entreprenörer.

Samtliga foton: Oskar Omne

Prins Daniels Fellowship

Drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademien (IVA) i samarbete med Prins Daniel. De inspirerar unga till entreprenörskap och stöttar unga entreprenörer. Visionen är att bidra till en bättre kultur för entreprenörskap och en tillåtande attityd till risktagande och misslyckande. Många unga avstår från att starta företag på grund av rädslan för att misslyckas. Deras målsättning är att skapa förutsättningar för att fler unga ska våga ta steget att starta eget och att främja utveckling och tillväxt hos unga entreprenörer.

Mer information