Öppna mobilmenyn

Nyhet

Alla vinner när Storvretskolan bjuder in till fotbollsturnering

17 december 2021

Skola och förskola

För första gången någonsin samlas åtta Botkyrkaskolor för en fotbollsturnering vid Storvretskolan. Redan efter en timme är både vuxna och barn överens om att det här ska bli en tradition.

Akta, bakom dig! Amin, bakom!

Mattias Hellmans basstämma hörs tvärs över hela idrottshallen, trots ett konstant sorl från de spelande och tittande eleverna.

Eleverna blir som en stor familj

Strax innan jul går många på sparlåga efter att ha uttömt sina energireserver under terminen. Så är det uppenbarligen inte för Mattias Hellman, idrottslärare på Kunskapsskolan Tumba. Så är det inte heller för ungdomarna i hallen, som intensivt kommenterar den pågående matchen. Det är 104 elever på plats från Storvretskolan, Tunaskolan, Kunskapsskolan, Fittjaskolan, Kvarnhagsskolan, Falkbergsskolan, Björkhaga skola och Botkyrka friskola. De flesta har aldrig träffats tidigare, men redan från start ges intrycket av att detta är en stor familj.

Eldsjälen bakom fotbollsturneringen heter Johan Magnusson, idrottslärare på Storvretskolan.

Vi såg att barnen behövde någonting roligt att samlas kring. Den här skolan har haft problem tidigare och därför fått dåligt rykte. Men vi ville visa att vi visst kan göra någonting bra på den här skolan. Att det finns krafter här att räkna med, säger han.

Storvretskolans fotbollsprofil

Johan Magnusson har tillsammans med de andra lärarna utvecklat skolans fotbollsprofil. Det innebär bland annat att det är träning varje morgon innan frukost och att det spelas lunchfotboll här i Storvretshallen varje lunchrast. Lärarna är alltid på plats och delar upp barnen i lag. Alla gör samma övningar och spelar mot varandra, oavsett ålderskategori och kunskapsnivå.

Narin Yalcinkaya, som går i sjunde klass, spelar varje lunchrast tillsammans med kompisarna.

Jag valde inte att gå här för att det fanns fotbollsskola, men när jag fick testa på det så tyckte jag att det var jättekul. Nu spelar vi hela tiden, säger hon.

Samma sak gäller för tolvåriga Michelle Bofando. Hennes fotbollsintresse har växt tack vare möjligheterna hon får via skolan. För henne har det inneburit att hon redan nu får spela i det lokala damlaget.

Satsa på skolan!

En av dem som inte är van vid Storvretshallen är Josefin Hammenstål, SO-lärare i Tunaskolan och lagledare för sina nior. För att som elev få delta i fotbollsturneringen fanns två kriterier. Att man själv ville och att man hade hög närvaro i skolan.

Vi vill visa att om man satsar på skolan så får man också göra något roligt ibland, säger hon.

Johan Magnusson följer spelarnas rörelser med van blick när det är deras tur att spela i dagens pågående fotbollsturnering. Varje match är en kvart lång och det går snabbt mellan bytena på planen. Lagen är mixade med både killar och tjejer.

Vi ville bjuda in de andra skolorna i kommunen till att spela tillsammans med oss så att vi kan lära känna varandra bättre. Jag tror att vi alla gynnas av det, att vi vet vilka det är som går i de andra skolorna, säger han.

Fotbollen blir en motor

Johan Magnusson är som tur är inte ensam om att använda sitt driv för att ge ungdomarna en bra miljö att vistas i. Kollegan Harre Özpolat och flera andra lärare lägger ner sin energi på att få barnen att känna att det finns vuxna som backar dem. Fotbollen har här blivit en motor för att skapa positiv gemenskap.

Det spelar ingen roll om vårt lag vinner eller inte i dag. Men många kommer att minnas den här dagen, det vet jag. Det här är en glädjens dag, säger Johan Magnusson.


Slutsignal blåser. Alla verkar ha vunnit.