Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Årets kultur- och idrottsstipendiater utsedda

23 maj 2022

Uppleva och göra

Varje år delar Botkyrka kommun ut kultur- och idrottstipendier för att uppmärksamma de personer som ger sin tid, kraft och kreativitet för att bidra till sin kommun och sina medmänniskor. Här är stipendiaterna för 2022.

Stipendierna går till:

  • Botkyrkas idrottstipendium (30 000 kronor) – Grödinge SK
  • Botkyrkas kulturstipendium (30 000 kronor) – går i år till två stipendiater som delar på summan, Taina Virta och Anita Widén.
  • Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris (10 000 kronor) – David Larsson
  • Leo Damgaards stipendium (5000 kronor) – Imran Lohdi

Botkyrkas stjärnor

  • Ung idrottare – Maria Petrovic
  • Ung idrottare – Tim-Kristian Lukkarinen
  • Årets lirare – Elliot Wigforss
  • Botkyrkas ledare – Camilla Lindqvist
  • Botkyrkas eldsjäl – Johan Faskunger
  • Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör – Johan Malmström

Det är 5 000 kronor för varje pris, det betyder att om är det 2 pristagare så delar de på summan.

Motiveringarna

Leo Damgaards stipendium går till: Imran Lodhi

Imran var en av ungdomarna som först började gå till Leos Drive in. Som ung vuxen var han på glid ett tag, men Leo lyckades fånga in honom tillbaka i Drive in-aktiviteterna i Storvreten som ung ledare. Efter Leos bortgång håller Imran fortfarande Drive in-aktiviteterna vid liv tillsammans med de andra ledarna. Citat från nomineringen: ”Han brinner att hjälpa andra unga, han är en god förebild och förtjänar att bli den första som får Leo Damgards stipendium.”

Botkyrkas idrottstipendium går till: Grödinge SK

Föreningen Grödinge SK erbjuder verksamhet för barn med funktionsnedsättning. Föreningen vill driva parafotboll eftersom det är viktigt att ha verksamhet där barn med intellektuell funktionsnedsättning kan träffa kompisar, utvecklas och kunna delta i fysisk aktivitet i en förening. Parafotboll har skapat meningsfulla fysiska aktiviteter som medverkat till glädje, gemenskap och kamratskap för barnen och hela föreningen.

Föreningen vill långsiktigt fortsätta att utveckla verksamheten med fler grupper inom Parafotbollen och medverka till att fler barn kan ta av del av fotbollsverksamheten.

Botkyrkas Kulturstipendium går till: Taina Virta och Anita Widén

Botkyrka Kulturstipendium har delats ut sedan 1970. Stipendiet stödjer och uppmuntrar kulturell verksamhet och kulturella insatser som haft eller bedöms få betydelse för kommunens invånare.

Taina Virta är en fantastisk kulturspindel! Hon väver trådar i Botkyrkas arbete som finsk förvaltningskommun och har ett ben med i de flesta delarna som Tumbascenens finska filmvisningar, Botkyrka Riksteaterförening, PRO Botkyrka finska, Botkyrka finska förening, Sverigefinska skolan i Tumba, Folkets hus Hallunda, Ljusets kyrka, finska sagostunder på biblioteken och Vård- och omsorgsförvaltningens finska avdelningar – oj, det blev fler än åtta! Taina har praktiskt deltagit och arbetat i varje aktivitet sedan starten av arbetet 2010. Taina Virta tilldelas Botkyrka kommuns kulturstipendium år 2022.

Anita Widén arbetar sedan många år oförtröttligt, kunnigt och engagerat för att Poul Bjerres kulturhem Vårstavi i Grödinge skall kunna bevaras intakt och att verksamheten skall kunna utvecklas och komma Botkyrka-borna till del även i framtiden. Anita är ledamot i Stiftelsen Vårstavi och ordförande i Poul Bjerresällskapet, vars uppgift det är att driva det utåtriktade arbetet i och kring Vårstavi. Hon har lagt ner ett stort arbete på att ge sällskapet ny vitalitet och är ett självklart nav i verksamheten. Anita Widén tilldelas Botkyrka kommuns kulturstipendium 2022.

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris går till: David Larsson

David har inspirerat många unga i Botkyrka till Cosplay genom att föreläsa på fritidsgårdar. David har föresläst om sömnad, lödning, scenvana och gestaltning och fått biblioteken att ta in de böcker som behövs i ämnet. Cosplay är en starkt växande kultur i Sverige där performance och scenuppträdande förenas med syslöjd och elektronik, lödning och programmering. David Larsson tilldelas Botkyrkas Ungdomskulturpris 2022.

Ung idrottare – Maria Petrovic

Maria spelar tennis i föreningen Tumba TK och är en av kommunens mest talangfulla spelare inom sporten. Maria har sedan ung ålder haft en kärlek till tennisen och redan som 9-åring var hon med i VM i Kroatien och representerade Sverige. Maria var bäst i Sverige och rankad 1:a från 10 års ålder tills hon blev senior. Maria har spelat lag EM och individuell EM för Sverige.

Vid sidan om sin elitsatsning jobbar Maria som tränare på alla nivåer inom klubben och inspirerar och motiverar barn- och ungdomar. Maria delar ofta med sig av sin spetskompetens för att få talangfulla tennisspelare att utvecklas ytterligare. Maria är en glädjekälla och en utmärkt ledare i föreningen som bidrar på alla möjliga sätt.

Ung idrottare – Tim-Kristian Lukkarinen

Tim-Kristian spelar för Tumba Hockeys lag och har med en stor passion för idrotten varit väldigt framgångsrik i sitt idrottande. Detta genom att bland annat bli uttagen till Stockholms lag i TV-pucken som höjdpunkt samt tagits ut till Finska Hockeyförbundets läger.

Utöver sina egna framgångar så har han också varit med som ledare för hockeyskola och hjälpt till som instruktör. Citat från nominering lyder ” Tim-Kristian är utöver en bra hockeyspelare en bra vän och lagkamrat. Han ställer alltid upp och hjälper till på ungdomslags träningar om han blir ombedd. Detta trots sin unga ålder”.

Årets lirare – Elliot Wigforss

Elliot är en stor talang i sin idrott motorcross där han tävlar på högsta nivå i Sverige. Han är rankad som en av Sveriges bästa ”topp tio”-åkare, i sin åldersgrupp och kommer att debutera och köra EM i år 2022. Elliot är även en fantastisk kamrat och förebild för klubbkamrater, barn och ungdomar.

Med ett ambitiöst träningsprogram på fem, sex gånger per vecka, är målsättningen att köra EM 2023 och placera sig i topp tre i SM. Under resans gång har Elliot vuxit och utvecklats som person tack vare sin idrott.

Botkyrkas eldsjäl – Johan Faskunger

Johan har varit drivande i att utveckla Tullinge Friidrotts löparverksamhet samt arbete med klubbens löpargrupp. När Tullinge-Tumba FF var på väg att läggas ner så var det Johan som tog tag i det och drev igång klubben igen.

Johan var med på resan om att utveckla verksamheten från tio aktiva till nuvarande 267 aktiva i Tullinge FI. Genom sitt hårda arbete har Johan medverkat till att uppmärksamma friidrottskartan och att ge kommunens ungdomar möjlighet att prova på och utvecklas inom medel- och långdistans.

Botkyrkas ledare – Camilla Lindqvist

Camilla är en fantastisk ledare för mötesplatsen i Tumba genom att vara engagerad och visa intresse för var och en samt alltid ge goda råd, pepp och uppmuntran. Även när mötesplatsen var stängd under den höga smittspridningen har hon motiverat deltagarna till träning genom promenader och styrketräning utomhus. Citat från nominering ”Camilla är verkligen en stjärna för oss alla som tränar på mötesplatsen i Tumba!”

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör – Jon Malmström

Jon håller sig väl uppdaterad inom teknikens värld och som gymnastikledare och styrelseledamot i Tumba gymnastikförening har han medverkat till att driva och utveckla de tekniska hjälpmedlen för föreningen. Jon jobbar för att utveckla föreningen och den avancerade Trupphallen med digitala hjälpmedel så att den kan vara så modern som möjligt och stödja utvecklingen av ledare och aktiva gymnaster.

När och var delas priserna och stipendierna ut?

Utmärkelserna delas ut på den årliga familjefestivalen Vi är Botkyrka 28 augusti i Hågelbyparken.

Andra har även läst