Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Nya svenska medborgare firades på nationaldagen

06 juni 2023

Kommun och politik

Idag på nationaldagen välkomnades alla nya svenska medborgare i Botkyrka med ett högtidligt firande i Hågelbyparken. I kommunen blev 1370 personer svenska medborgare under 2022 och de uppmärksammades med tal, sång, diplom och jordgubbstårta.

Nya medborgare fick diplom och en minnesgåva under ceremonin i Hågelbyparken den 6 juni.

I strålande solsken samlades hundratals personer i Hågelbyparken tillsammans med andra nationaldagsfirare. Många ville se sina nära och kära ta emot diplom under medborgarskapsceremonin och välkomnandet inleddes med tal av bland andra kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman (S), som uppmanade alla att ta sin självklara plats i samhället. Men också att ta med sig det bästa från landet man kom ifrån, och lämna det sämsta bakom sig.

"Äntligen svensk medborgare"

Yanara Hernandez Bejevano, medborgare 2022 och stolt Botkyrkabo

En av de inbjudna på plats var läraren Yanara Hernandez Bejevano från Kuba som har väntat länge på denna dag. Hon är bosatt i Sverige sedan 10 år tillbaka och bor numera i Fittja.

På ceremonin deltog inte bara nya medborgare och deras familjer utan även flera politiker från kommunen. En av dem, Camilla Jägemalm, (Tullingepartiet) vice ordförande i valnämnden, var dagen till ära iklädd nationaldräkt och deltog även som gäst.

Det är härligt att vara här med alla nya och gamla Botkyrkabor. Idag är jag här och firar min granne som har blivit svensk medborgare efter 60 år i Sverige.

Camilla Jägemalm tillsammans med partikollegan Rita Ilomäki (till höger) och deras gemensamma granne och nyblivna medborgaren Anneli Borgia.

Ayalsew Kelkaye och Dawit Abera Woldemariam firade tillsammans med sina barn.

Mina barn har vuxit upp här och är redan svenskar, så det är viktigt för deras framtid att de nu också är medborgare. Det ger dem trygghet och nya möjligheter. Det känns också bra att vi kan rösta i nästa val, säger Ayalsew Kelkaye som bott i Alby i 8 år och kommer från Etiopien.

Irem Artuc, 14 år är inte bara stolt Tullingebo utan numera också svensk medborgare.

Det är roligt att vara här på ceremonin idag eftersom det känns som att vi nya medborgare är viktiga, och att kommunen bryr sig om oss. Det är också kul att få diplom, säger Irem 14 år

Så många blev medborgare

Totalt blev 1370 Botkyrkabor svenska medborgare under 2022. Av dem var cirka 150 på plats under medborgarskapsceremonin tillsammans med familj och vänner.

Om Medborgarskapsceremoni

Sedan 1 april 2015 finns en lag om att alla kommuner i Sverige ska anordna en medborgarskapsceremoni för de invånare i kommunen som blivit svenska medborgare under året.


Andra har även läst