Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn
  • Startsida
  • Nyhetsarkiv
  • Botkyrka ungdomsfullmäktige vinner pris mot främlingsfientlighet och rasism

Nyhet

Botkyrka ungdomsfullmäktige vinner pris mot främlingsfientlighet och rasism

21 juni 2023

Kommun och politik

I över 20 år har Botkyrkaungdomar deltagit i Botkyrka ungdomsfullmäktige, och hela tiden under ledning av Sevgi Zengin. Nu prisas de för sitt viktiga demokratiarbete med K P Arnoldsons pris mot främlingsfientlighet och rasism.

Sevgi Zengin och ungdomsfullmäktige tar emot K P Arnoldsons pris.

Sevgi Zengin och ungdomsfullmäktige prisas för sitt kontinuerliga arbete för att främja social hållbarhet och öka förståelsen mellan människor.

Priset till minne av K P Arnoldson, på 15 000 kronor delas ut årligen av Mångkulturellt centrum på uppdrag av kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. K P Arnoldsonpriset delas ut till person, organisation eller grupp verksam i Botkyrka som bidrar till skapandet av ett samhälle där människor inte förtrycks eller utsätts för diskriminerande handlingar. 

Så här lyder motiveringen:

Botkyrka ungdomsfullmäktige och Sevgi Zengin delar årets pris till K P Arnoldsons minne. Tillsammans står de för en frihetlig och fredlig skolning inom demokrati, politik och samhällsengagemang, helt i linje med Arnoldson och med prisets syfte: att främja social hållbarhet och ökad förståelse mellan individer och grupper.

Genom hängivet arbete och långsiktigt engagemang har de båda gemensamt åstadkommit verklig skillnad i sin kommun och inspirerat andra att arbeta för ett barn- och ungdomsperspektiv, med barn och unga.”

Så här löd nomineringstexten:

Botkyrka ungdomsfullmäktige (BUF) består av ungdomar som är drivna och engagerade i olika samhällsfrågor som berör främst ungdomar. BUF har inte bara fått de unga medlemmarna att känna gemenskap och delaktighet, här har också getts utrymme att påverka på sätt som gett positiv effekt till hela samhället. I över 20 år har BUF stått för engagemang, inkludering, jämlikhet och demokrati i Botkyrka kommun.

Ända sedan BUFs start 2002 har Sevgi Zengin i sin roll som bl.a. samordnare och demokratiutvecklare för kommunen bidragit till att över 500 ungdomar kunnat delta i beslut och växa som samhällsmedborgare. Sevgi Zengin har betytt mycket för ungdomar och ungdomars utveckling i Botkyrka. Hon står stadigt på ungdomarnas sida och har varit och är en inspiration och förebild för oerhört många.

Om K P Arnoldson

K P Arnoldson var stins i Tumba. Han var också journalist, författare, pacifist, riksdagsman och nobelpristagare. Han var med och bildade Svenska freds- och skiljedomsföreningen 1883. År 1908 tilldelades han Nobels fredspris.

Källa: Mångkulturellt centrum

Andra har även läst