Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Botkyrkas Meryem Kibar åt lunch med kungen

22 juni 2023

Näringsliv och företag

Sveriges kung firar 50 år på tronen och alla Stockholms-kommuner bjöds idag in för att fira med lunch i Tessinska palatset på Slottsbacken i Stockholm. Botkyrka valde att representeras av entreprenören och Botkyrkabon Meryem Kibar. Vi fick en pratstund med Meryem före och efter lunchen.

Meryem Kibar står utanför Tessinska palatset en solig sommardag.

Entreprenören och Botkyrkabon Meryem Kibar strax på väg in i Tessinska palatset för att äta lunch med kungen. Alla stockholmskommuner bjöds att skicka en representant att fira att kung Carl XVI Gustav har suttit 50 år på tronen.

Här står vi på Slottsbacken utanför slottet och du ska strax äta lunch med Sveriges kung. Vad har du för förväntningar?
– Förväntningarna är ganska stora. Det är ju inte varje dag man äter lunch med kungen, så jag hoppas att de serverar god mat och att det blir ett trevligt mingel.

Vilka tror du att du kommer att träffa?
– I inbjudan stod det kungen och landshövdingen men jag tror att varje kommun har en representant så jag är mest intresserad av att se vilka som representerar de andra kommunerna och få knyta kontakter.

Har du varit här tidigare?
– Ja ett par gånger men inte som lunchgäst!

Vad är intrycket när du står här på Slottsbacken?
– Det är mycket större än jag trodde. Jag tänkte att det bara var en lunch men nu ser jag att de har förberett en stor scen och det är ganska mycket folk här så det blir spännande att se vad vi ska göra de här tre timmarna.

Det kungen sa i sitt tal visar att unga entreprenörer ÄR Sveriges nya generation. Vi är här och vi får ta plats.

Meryem Kibar

Kungaparet och deras följe var försenade till jubileet så lunchgästerna fick vänta i värmen, berättade Meryem när lunchen var avslutad.

– Det var riktigt varmt när vi väntade men det blev nice senare. Det var många inbjudna från olika organisationer och stämningen var fin, alla var taggade och tyckte att det skulle bli kul.

Sa kungen något intressant?

– Ja, han höll tal och det var inte alls tråkigt. Han pratade om framtiden, inte om det som varit. Det är kul att han är så intresserad och medveten kring unga och ungas ledarskap. Vi ÄR verkligen Sveriges nya generation.

Var lunchen så god som du hoppades på?

– Den var jättegod, inkokt röding med vårprimörer och till dessert fick vi bakad färskost med mousse på smultron.

Och hur gick det med minglet?
Jag hamnade bredvid vd:n för Fastighetsägarna Stockholm och vi kommer att göra business ihop. Vi har redan kommit överens om en gemensam workshop i höst.

Vad är det viktigaste du tar med dig från dagen?

– Att så många unga var inbjudna, och det kungen sa i sitt tal visar att unga entreprenörer ÄR Sveriges nya generation. Vi är här och vi får ta plats. Dörrarna står öppna och vi visas förtroende.

Om Meryem Kibar

Meryem är grundare av 101tusen som rustar unga till att bli självständiga individer genom utbildning – samtidigt utbildar hon företag och organisationer i att våga tänka nytt. Hon började arbeta som processledare redan som 18-åring och är idag en förebild för unga från förorten.

Drottning Silvia vinkar medan hon tillsammans med kung Carl XVI, Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra och David Batra promenerar i solen.

Kungen och drottningen på väg till 50-årsfirandet på Slottsbacken, i sällskap med Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra och David Batra.

Andra har även läst