Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Ukrainare i Botkyrka får svenskundervisning genom SFI

09 augusti 2023

Jobb och vuxenutbildning

Nu får vuxna flyktingar från Ukraina som har kommit till Botkyrka studera svenska för invandrare, SFI.

Ung kvinna i klassrummet som tittar in i kameran

Ukrainska botkyrkabor kan nu ansöka om SFI, svenska för invandrare hos Botkyrka Vuxenutbildning.

 

Den 7 augusti påbörjade Vuxenutbildningen i Botkyrka antagningen till utbildning i svenska för invandrare, SFI, för personer från Ukraina.

Regeringen beslutade tidigare i våras om en ny bestämmelse i den förordning som finns för Vuxenutbildningen vilket innebär att kommuner får låta personer från Ukraina som ansökt om eller fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd att delta i SFI.

Botkyrka kommun och vuxenutbildningen har avvaktat Skolverkets instruktioner och riktlinjerna för statsbidraget och kan nu snabbt starta upp SFI för de ukrainska botkyrkaborna.

Intresselista redan i våras

– Vi är väldigt glada för att äntligen kunna erbjuda våra ukrainska botkyrkabor SFI-undervisning. Eftersom vi redan i våras tog emot intresseanmälningar från ukrainare som ville studera hos oss kunde vi snabbt kontakta dem och komma i gång med ansökningarna, säger Anna Eriksson, tf. rektor på Vuxenutbildningen i Botkyrka.

 

– Efterfrågan på svenskundervisning och SFI från de ukrainska flyktingarna har varit hög både här i Botkyrka och i andra delar av landet. På sikt kommer detta att leda till att fler kommer i arbete, säger Dag Ahlse, (C) ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

 

Information och hur du ansöker om SFI

 

Läs mer om hur du ansöker till SFI www.campusbotkyrka.se/sfi

 

Man kan även få hjälp via Vuxenutbildningens reception på Gröndalsvägen 20 i Tumba.

 

Man kan också besöka ett av kommunens medborgarkontor i Alby, Fittja, Hallunda, Tullinge och Tumba och få personlig hjälp med sin ansökan.

 

Information about SFI in English and several other languages

 

Andra har även läst