Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Barnbok om sorg efter skjutningar illustreras av stolta Fittjaelever

Eleverna Wagma Safi, Maram Assaddiki, Selena Stojanovic och Maya Omar Sami står i bildsalen och visar upp  illustrationer till boken Någons bror.

Eleverna Wagma Safi, Maram Assaddiki, Selena Stojanovic och Maya Omar Sami och deras klasskompisar har gjort illustrationer till boken Någons bror.

13 september 2023

Skola och förskola

Stolta och förväntansfulla! Elever från årskurs 6 på Fittjaskolan får snart se sina teckningar i barnboken Någons bror, som släpps i mitten av september.

Fittjaskolan har under flera år arbetat med bildprojekt tillsammans med allt från en biograf till ett fotokollektiv. Den här gången blev projektet en riktig bok.

– Boken berör ett samhällsfenomen som inte lämnar någon oberörd, dödsskjutningar. Här har författaren Viveka Sjögren valt att ta barnens perspektiv och med våra elevers illustrationer förstärks budskapet, säger Hannah Grees, bildlärare.

Blev berörda av berättelsen

Fyra av eleverna som jobbat med illustrationerna till boken är Wagma Safi, Maya Omar Sami, Selena Stojanovic och Maram Assaddiki. De gick i årskurs 5 när författaren Viveka Sjögren besökte skolan och läste högt för eleverna.

”Och aldrig är balkongerna så kalla som när blåljusen lyser

Och aldrig är mammorna så ledsna som när dom står där och fryser

När någon har skjutit någons bror

När någons bror inte längre får bli stor”

Berättelsen väckte känslor och funderingar men även kreativitet.

–Det är en sorglig bok. Jag tänkte på hur min familj skulle vara om det drabbade oss, berättar Maram.

Eleverna fick fritt bestämma vad de vill rita från boken.

– Jag fick bilder i huvudet och gjorde flera teckningar, berättar Maya som älskar att teckna och gärna vill jobba som illustratör när hon blir vuxen.

Vill göra skillnad

Viveka har jobbat vidare med elevernas illustrationer och använt dem i collage i boken, som ges ut av Vombats förlag. I mitten av september ska eleverna vara med och lansera boken genom att möta media och vara med på en bokrelease. De har ännu inte sett den färdiga boken, men får varsitt exemplar på bokreleasen.

- Det är spännande. Jag är stolt och det är coolt! Våra teckningar och våra namn ska vara med i boken, säger Wagma Safi.

Tjejerna tycker att boken passar för alla åldrar, inte bara små barn.

- Boken är viktig för barn måste lära sig att inte göra sånt här för alla blir så ledsna, berättar Selena och får medhåll av de andra som hoppas att boken kan göra skillnad. De vill läsa berättelsen för sina syskon och kanske för sina egna barn i framtiden.

Känsligt men viktigt ämne

Viveka fick tips om Fittjaskolans bildprojekt via kontakter.

– Hannah och jag klickade och hon tänkte direkt på eleverna som då gick i årskurs 5. Eleverna var inte själva drabbade av det här traumat men kände till problematiken. Eleverna var härliga och kloka och kom med åsikter och reflektioner som jag kunde ta till mig. Jag skrev om texten en del efter besöket. Det är också fint att Botkyrka har en konsthall som blev inblandad i projektet. Det är där vi ska ha bokreleasen, berättar Viveka.

Hannah Grees tänker fortsätta att jobba med kreativa och relevanta projekt på Fittjaskolan, där hon har varit lärare i 17 år.

– Eftersom detta projekt har handlat om ett känsligt ämne har det inte enbart varit ett bildprojekt utan fler har varit inblandade. Vi har haft ett samarbete med skolans kurator om någon elev skulle uttrycka ett behov av stöd och projektet har varit förankrat hos rektorn och barnens föräldrar. Vi måste våga jobba även med ämnen som berör. Det här var en möjlighet för eleverna att se hur en författare jobbar och få visa att även barn kan bidra till en riktig bok. Det bygger stolthet att se att barns uttryck och känslor tas på allvar och får ta plats, säger Hannah.


Andra har även läst